Кардинал Сара закликає до нового «Вандейського повстання»
  • Втр, 15/08/2017 - 14:46

Християни потребують нині духа Вандеї, аби виказати спротив атеїзмові й боротися по стороні Бога, — сказав кардинал Роберт Сара.

Префект Конгрегації Божого культу і дисципліни Таїнств узяв 12 серпня, в суботу, участь у Євхаристії, яка відкрила урочистості 700‑річчя французької дієцезії Люкон (нині охоплює також департамент Вандеї). Ці землі знані насамперед так званими вандейськими війнами, тобто повстаннями на захист віри і короля у період Французької революції.

У принагідній проповіді кардинал закликав брати приклад із вандейських повстанців та мучеників, які покинули все не заради захисту власних інтересів, а для Бога. «Нині ж, — запитував кардинал Сара, — хто повстане, щоб боротися для Бога? Хто ж насмілиться вийти супроти сучасних переслідувачів Церкви? Хто ж відважиться, не маючи іншої зброї, крім Розарію і Пресвятого Серця, спротивитися нинішнім загонам смерті, якими є релятивізм, байдужість і гордування Богом? Хто ж скаже що єдина свобода, за яку варто помирати, це свобода віри?»

Ватиканський ієрарх підкреслив, що так, як вандейські повстанці, ми сьогодні теж покликані свідчити. А це означає мучеництво.

Кардинал Сара нагадав, що й зараз християни на Сході і в Африці помирають за свою віру, нищені войовничим ісламізмом. На думку кардинала, який сам родом із Гвінеї, ми маємо нині від вандейських мучеників вчитися насамперед відваги. «Коли йдеться про Бога, не може бути жодного компромісу! Честь Бога не підлягає дискусіям! І треба починати від нашого особистого життя, від молитви й адорації. Настав, браття, час, аби виказати спротив практичному атеїзмові, який придушує в нас життя. Молімося в наших родинах, даймо Богові перше місце! Сім’я, сповнена молитви, це жива сім’я!» — сказав голова ватиканського дикастерію.

Ієрарх підкреслив, що від вандейських мучеників ми можемо також навчитися любові до священиків і священства, а також того, як прощати й бути милосердними. «Уміймо противитися ненависті без образ, без антипатії. Будьмо армією Серця Ісусового, так як Він, прагнімо бути сповненими лагідності!»

Кардинал Сара зазначив, що вандейці також стали взірцем безкорисливості й великодушності. Їхня постава важлива особливо тому, що ми нині живемо в добу диктатури грошей, інтересів, багатства. А лише безкорислива любов може здолати ненависть до Бога і людей, яка лежить в основі всіляких революцій. «Вандейці навчили нас чинити опір усім революціям. Показали, що перед лицем пекельних загонів, нацистських таборів смерті, комуністичних гулагів чи ісламського варварства існує тільки одна відповідь. Нею є самопожертва», — підкреслив гвінейський кардинал.

Ієрарх зазначив, що нині ідеологи революцій прагнуть знищити сім’ю. «Ґендерна ідеологія, гордування плідністю й вірністю — нові слогани цієї революції. Сім’ї стали Вандеєю, яку треба знищити. Її знищення було систематично плановане, так само, як це було з Вандеєю». Однак нових революціонерів непокоїть великодушність багатодітних сімей. «Вони висміюють християнські сім’ї, оскільки ті втілюють усе те, що вони ненавидять. Вони готові скерувати проти Африки нові загони смерті, аби чинити тиск на сім’ї і нав’язати їм стерилізацію, аборти і контрацепцію. Африка, однак, чинить опір, як і Вандея», — запевнив африканський кардинал.

На завершення він підкреслив, що настав час на «нове вандейське повстання». Воно має відбутися в серці кожної сім’ї, кожного християнина і кожної людини доброї волі.