Кардинал Шерер про щедрість вірних на підтримку Святого Престолу
  • Пон, 08/05/2023 - 17:17

Архиєпископ Сан-Паоло, Бразилія, що є членом Ради з економічних питань, розповів про економічне становище Святого Престолу й підтримку з боку вірних усього світу.

 

На початку травня у Римі відбулося чергове засідання Ради з економічних питань, органу, який Папа Франциск створив у 2014 році із завданням наглядати над економічним управлінням, контролюючи ватиканські структури та адміністративну і фінансову діяльність. У працях брав участь кардинал Оділо Педро Шерер, Архиєпископ Сан-Паоло, Бразилія, який є членом цієї ради. В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News він розповів про діяльність цього органу та про фінансовий стан Святого Престолу.

Орган контролю та нагляду

Ієрарх зазначив, що завданням Ради з економічних питань є наглядати та чинити розпізнання щодо економічних питань і щодо діяльності різних економічних інституцій Святого Престолу, щоби давати напрямні та поради для тих, хто повинен приймати рішення, тобто, Святішому Отцеві та Секретаріатові з економічних питань. «Члени Ради з економічних питань збираються 4-5 разів протягом року, щоразу є визначений порядок денний, питання, які потрібно розглянути, й плодом цих засідань є орієнтири, які віддаються в руки Святішого Отця», – розповів кардинал Шерер, підкреслюючи, що Рада не має виконавчих повноважень, її завданням є загальний нагляд над економічною, адміністративною та фінансовою ситуацією Святого Престолу.

Щедрість вірних допомагає долати кризу

«Я б сказав, що Святий Престол не є райським острівцем посеред світу, що переживає економічну кризу», – відповів Архиєпископ Сан-Паоло на запитання про стан ватиканських фінансів. Він підкреслив, що також і Святий Престол має щоденні видатки і наприкінці року баланс загалом постає негативним. «Ця ситуація не є сьогоднішньою, а вирішенням завжди була великодушність вірних, малі та великі пожертви вірних і структур Церкви», – сказав він, нагадавши, що канонічне право передбачає, що дієцезії всього світу повинні допомагати Святому Престолові. «І це працює. Надходять пожертви з багатьох дієцезій, що насправді допомагають Святому Престолові вирішувати економічні питання», – підкреслив кардинал Оділо Шерер.