Кардинал Тарксон про ініціативи Папи щодо довкілля
  • Срд, 12/08/2015 - 17:44

Екуменічна, окрім екологічної, важливість Дня молитви за створіння, проголошеного Папою Франциском, та вплив його енцикліки «Славен будь» на політику в сфері довкілля стали темою інтерв’ю, яке журналіст Ватиканського Радіо Алессандро Джізотті зробив із кардиналом Петером Тарксоном. Президент Папської Ради «Справедливість і мир», коментуючи рішення Святішого Отця пристосувати проведення згаданого Дня молитви до схожої ініціативи православної Церкви у вересні, зазначив, що ми бачимо «щось дуже-дуже важливого».

«Без сумніву, – зазначив кардинал Тарксон, – Святіший Отець міг вибрати будь-яку дату. А його бажання пристосуватися до дати, обраної Православною Церквою, є чимось дуже значущим: замість того, аби помножувати різні відзначення, відбувається намагання узгодити вже існуючі. Варто згадати, що Папа Франциск у своєму післясиинодальному напоумленні “Радість Євангелія” навчав, що дійсність є сильнішою від ідей. У енцикліці він запропонував чимало ідей, але згаданий вибір дати можна назвати їхньою конкретизацією».

Відповідаючи на запитання про те, чи у контексті того, що енцикліка «Славен будь» збирає велику увагу на світовому рівні, політичні лідери прислухаються до Папи, Президент Папської Ради «Справедливість і мир» розповів про те, як наприкінці червня очолював делегацію Святого Престолу під час дискусії на тему кліматичних змін, яка відбулася в Нью-Йорку. «Одна за другою доповіді цитували енцикліку Папи Франциска, – сказав він. – Не зважаючи на те, що енцикліка не є присвячена саме темі кліматичних змін, але – створінню і цілісній екології, доповідачі один за одним цитували ті уривки, в яких йдеться про ці питання. Отож, резонанс підтверджено».

Кардинал Тарксон розповів, що до Ватикану досі надходять вітальні листи у зв’язку з публікацією енцикліки, і не лише від вчених, але також від політиків, глав і членів урядів. А глави держав цитують її у своїх промовах, як от Президент Франції Франсуа Оланд під час конференції на тему екології в Парижі чи Президент США Барак Обама, представляючи програму зменшення викидів вуглекислого газу.