Кардинал Торан: Діалог з ісламом майже безплідний, але в нас немає іншого вибору
  • Пон, 18/04/2016 - 11:34

Плоди міжрелігійного діалогу з ісламом незначні й не мають жодного стосунку до повсякденного життя. Але ми маємо провадити цей діалог. Іншою альтернативою була б війна, – каже кардинал Жан-Луї Торан. З 2007 року він очолює Папську Раду у справах міжрелігійного діалогу. Раніше, під час понтифікату Івана Павла II, впродовж багатьох років він був головою папської дипломатії. Сьогодні підсумовує свій діалог з ісламом. З’явилася книжка «Je crois en l’homme» («Я вірю в людину»), в якій зібрані його промови про діалог з релігіями. З цієї нагоди він поділився з «Радіо Ватикану» своїм досвідом у цій галузі.

«Я думаю, що в діалозі з ісламом настав прогрес, коли йдеться про самі зустрічі. Ми зустрічаємося, придивляємося один до одного, слухаємо один одного. Проблема, однак, полягає в тому, що всі ці невеликі досягнення не мають жодного стосунку до права, адміністрації, і взагалі навіть до життя звичайних людей. Цей діалог залишається занадто елітарним. Це важливо, що він є елітарним, але цього недостатньо. Треба, щоб усі невеликі досягнення, які, по суті, є незначними, могли щось змінити. Наприклад, в підручниках з історії в країнах Перської Затоки християн не називають християнами, але "помилково віруючими". Так не може бути».

Кардинал Торан відзначає той факт, що ситуація в сучасному світі є дуже небезпечною і невизначеною. Ніхто не знає, що буде далі. Самі політики не мають жодного рішення.

«Я здивований, скільки політичних лідерів прибувають до Ватикану, щоб шукати тут ідеї. Ніхто не знає, що буде далі. Тільки одне зрозуміло, але при цьому дуже небезпечно, а саме, що Близький Схід більше не існує. Не має вже платформи, яку досі творили християни між Заходом і мусульманським Сходом. Треба пам'ятати, що ще сто років тому вони становили там 20 відсотків жителів. Сьогодні тільки 4 відсотки».