Кардинал Вельо: Міжнародне співтовариство робить мало для миру в Іраку
  • Птн, 29/08/2014 - 14:22

Папа Франциск прийняв на аудієнції 28 серпня 2014 року кардинала Антоніо Вельо, главу Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, з яким обговорив, насамперед, драму іракських біженців.

У коментарі для «Радіо Ватикану» єрарх зазначив, що за словами Святішого Отця, Церква повинна бути в перших рядах тих, хто допомагає найслабшим і беззахисним. «Церква повинна допомагати саме тим, хто найбільше цього потребує, бо їхні права розтоптані», сказав кардинал Вельо. «Ірак сьогодні – це лише вершина айсберга, бо там найбільш лякаюча ситуація: вбивства, бійні, які здійснюються варварським чином, про які ми знаємо і які бачимо... Тепер цей народ потребує не тільки молитов: молитви важливі, але їх недостатньо; він потребує підтримки міжнародного співтовариства. Якої? Про це говорив Папа в літаку, коли повертався з Кореї: «Треба зупинити цих людей». Як? А саме: це міжнародне співтовариство має вирішити якими засобами. Але воно не може робити вигляд, що нічого не відбувається. Папа правильно сказав: «Ми не можемо закривати очі, не можемо робити вигляд, що нічого не відбувається», бо трапиться так само, – коли Гітлер вбивав євреїв, потім багато розповідали: «Ні, ні, ми про це нічого не знали!». –  Усе це лицемірство! Треба робити щось!», – зазначив ватиканський єрарх.

На думку кардинала Вельо, міжнародне співтовариство не докладає належних зусиль для вирішення ситуації. «Міжнародне співтовариство робить мало: це стосується як ООН, так і Європи, яка в географічному сенсі близька до цих країн. На мою думку, Європа повинна більше перейматися. На жаль, в Європі є багато таких проблем, з причини яких, егоїстично кажучи, кожен думає про себе, але мало про інших», – наголосив єрарх.