Кардинала Таґле призначили Префектом Конгрегації Євангелізації народів
  • Пон, 09/12/2019 - 10:45

В неділю, 8 грудня 2019 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане кардиналом Едвіном Фредеріком О’Браєном з уряду Великого Магістра Лицарського Ордену Святого Гробу в Єрусалимі, призначивши його наступником у цьому служінні кардинала Фернандо Філоні, дотеперішнього Префекта Конгрегації Євангелізації народів. Водночас, повідомляється про те, що Святіший Отець призначив новим Префектом Конгрегації Євангелізації народів кардинала Луїса Антоніо Таґле, дотеперішнього Архиєпископа Маніли, столиці Філіппін.

Знову виходець з Азії на чолі «місійної» дикастерії

Після того, як Конгрегацію Євангелізації народів у 2006-2011 роках очолював індійський кардинал Іван Діас, 62-річний філіппінський ієрарх стане черговим вихідцем з Азії, що очолить відомство Римської Курії, відповідальне за життя Церкви на місійних теренах. Папа Венедикт XVI призначив його Архиєпископом Маніли 13 жовтня 2011 року, а під час своєї останньої консисторії в листопаді 2012 року ввів його до Колегії Кардиналів. На той час він був наймолодшим кардиналом у світі. Крім проводу столичної архидієцезії на Філіппінах, кардинал Таґле є президентом «Caritas Internationalis» та Католицької Біблійної Федерації.

Лицарський Орден Гробу Господнього

Орден Святого Гробу Господнього в Єрусалимі – це католицький лицарський орден, який згідно з актуальним канонічним правом має статус асоціації вірних католиків, пов’язаної з Апостольською Столицею. Утворений у Середньовіччі з метою захисту християнських святинь у Святій Землі та паломників, сьогодні він підтримує служіння латинського Єрусалимського патріархату та докладає зусилля для сприяння християнській присутності у Святій Землі. Главою Ордену від кінця XV століття є Папа Римський, який від 1949 року здійснює цю владу через делегата з Колегії Кардиналів, що має титул Великого Магістра.

Дотеперішньому Великому Магістрові кардиналові Едвіну Фредеріку О’Браєну в квітні цього року сповнилося 80 років життя. Його наступник, 73-річний кардинал Фернандо Філоні, від 2001 по 2006 рік був Апостольським Нунцієм в Іраку, проживаючи в Багдаді під час війни 2003 року. Опісля протягом року був Апостольським Нунцієм на Філіппінах, доки не став Заступником Державного Секретаря Святого Престолу із загальних питань, а в 2011 році очолив «місійну» Конгрегацію.