Карітас допомагає жертвам торгівлі людьми
  • Птн, 29/07/2016 - 10:10

30 липня, у Всесвітній день протидії торгівлі людьми, Карітас України інформує про роботу проекту «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми», який впроваджується у п’яти областях України - Київській, Харківській, Одеській, Львівській та Івано-Франківській.

Інформаційні заходи серед потенційних мігрантів і жертв торгівлі людьми, а також допомога потерпілим у вигляді консультацій, соціального супроводу, психологічної допомоги – складові роботи Карітасу України у напрямі проблем міграції.

Керівник проекту Наталія Голинська зазначає: «Події останніх років негативно вплинули на населення України, особливо на найуразливіші соціальні групи. Ці процеси призвели до швидкого зростання внутрішньої і зовнішньої міграції. Зростає і кількість випадків торгівлі людьми. У ситуації війни і кризи в Україні багато чоловіків, жінок і дітей потерпають від різних її форм, таких як трудова та сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, втягнення дітей у збройні конфлікти, залучення до злочинної діяльності, примусові ранні шлюби, торгівля органами, продаж дітей, а також інші форми нелюдського поводження ‒ за кордоном і всередині країни. Відсутність інформації та недосконалість державної системи соціального захисту в Україні призводить до збільшення числа постраждалих і вони потребують негайної допомоги».

Для Карітасу України діяльність у сфері міграції та пов’язаних з нею проблем, зокрема, підтримка жертв торгівлі людьми, реінтеграція трудових мігрантів, складне життя нелегальних трудових мігрантів і соціальне сирітство їхніх дітей в Україні завжди була одним з пріоритетів. Нові виклики, які постали перед країною, інтенсифікують діяльність у цьому напрямі.

За визначенням Звіту Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році, Україна залишається «країною походження, транзиту та призначення для чоловіків, жінок та дітей, яких піддають примусовій праці та сексуальній експлуатації». У цьому ж звіті зазначається, що вимушені переселенці в Україні особливо вразливі до експлуатації. За даними Міжнародної Організації з Міграції (МОМ), за роки незалежності від торгівлі людьми постраждали понад 160 000 українців.

За даними МОМ, основними країнами, де українці стають жертвами торгівлі людьми, є Російська федерація (49%), Польща (14%), інші країни ЄС (13%), Туреччина (11%). У 6% випадків зафіксована торгівля людьми безпосередньо в Україні.  Всупереч традиційному погляду, що у таких ситуаціях йдеться, як правило, про сексуальну експлуатацію, останні роки показують протилежну тенденцію. З усіх зафіксованих МОМ випадків експлуатації на сексуальну припадає лише 5%, 93% випадків стосуються трудової експлуатації. Для порівняння, у 2007 році на сексуальну експлуатацію припадало 52% випадків, 45% стосувалось трудової експлуатації.

Ще одним важливим аспектом є важливість привернення інтересу держави до проблеми торгівлі людьми, адже і згадані міжнародні звіти, і діяльність Карітасу свідчать: хоча Україна ратифікувала всі міжнародні акти і має відповідне законодавство, це питання рідко потрапляє в коло державних інтересів. Зокрема, про це свідчить і невелике фінансування (зокрема, в рамках «Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року» на 2016 рік передбачені видатки у сумі 98,8 тис. гривень) і факт, що у 2016 році лише 63 особи отримали статус постраждалих від торгівлі людьми (при тому, що МОМ виявила 491 такий випадок).

___________

Карітас України є членом конфедерації Caritas Internationalis – об’єднання понад 160 національних Карітасів, які допомагають щороку десяткам мільйонів потребуючих людей у майже 200 країнах світу. З часу заснування першого Карітасу у Німеччині у 1897 році і до сьогодні Карітас дослухається до людей у потребі і надає їм засоби, аби змінити їхнє життя на краще. Глибокі моральні і духовні принципи гідності, справедливості та солідарності лежать в основі діяльності Карітасу і сьогодні. Перші організації Карітасу в Україні з’явились у 1992 році. З того часу сотні тисяч потребуючих українців отримали матеріальну, соціальну, психологічну та юридичну допомогу. Майже 1000 працівників і волонтерів працюють на базі понад 20 регіональних організацій у 15 областях України.

 

Додаткова інформація:

Наталія Голинська, Карітас України

Тел.: +38 (067) 273-1495

E-mail: nholynska@caritas-ua.org

http://www.caritas-ua.org/