Карітас Київ влаштував"Картопляний день" у соціальній квартирі для дівчат та молодих матерів з дітьми раннього віку у складних життєвих обставинах
  • Суб, 09/11/2013 - 12:48

Карітас Київ декілька років товаришує із соціальною квартирою, що функціонує у Києві в Солом’янському районі. Такий заклад передбачено для тимчасового перебування вагітних дівчат і  жінок з дітьми раннього віку, складні життєві обставини яких створюють реальну небезпеку відмови від новонароджених дітей або позбавлення батьківських прав.

Карітас Київ з 1992 року опікується кризовими дітьми і молоддю і пройшов різні етапи такої соціальної роботи – від роботи безпосередньо на вулицях міста вишукуючи безпритульних дітей у місцях їх тимчасового проживання в гаражах, підвалах, складах, закинутих будівлях до висококваліфікованої роботи в соціальному центрі у тісній співпраці з іншими відповідними службами, організаціями та іноземними партнерами.

Саму соціальну квартиру у Києві створено з метою профілактики раннього соціального сирітства завдяки МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у співпраці з представництвом міжнародної організації «Право на здоров’я» та Київським міським центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді за фінансової підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», СНІД Фонду Елтона Джона та Фонду Олени Пінчук АНТИСНІД.

Розповідає о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ: «Ми плідно співпрацюємо із соціальною квартирою «Право на здоров’я». Допомагаємо, чим можемо – продуктами, дитячим харчуванням, памперсами, навіть волонтерами та будь-чим іншим. Наша підопічна є із новонародженою дитиною там і ми їх відвідали цього разу з запасами картоплі – тому і вийшло свято картоплі!» (усміхається). 

Завдячуючи наданій київським Карітасом картоплі в соціальній квартирі відбувся "Картопляний день". Молоді мами готували вареники з картоплею, тушковану картоплю з овочами та грибами, запечену картоплю з грибами та сиром.

Організатори виділяють 2 завдання соціальної квартири у Києві: забезпечення доступу дівчат і молодих матерів, які перебувають у складних життєвих обставинах до тимчасового проживання, життєво необхідних соціальних, медичних та юридичних послуг в м. Києві, а також відпрацювання моделі функціонування соціальної квартири для дівчат та молодих матерів у складних життєвих обставинах та інституалізація моделі в м. Києві та на національному рівні.

Така квартира розрахована на одночасне перебування 6 клієнток з дітьми. До соціальної квартири можуть бути зараховані:

  • Молоді матері з дітьми  раннього віку з моменту народження до 24 місяців, жінки на п’ятому-дев’ятому місяці вагітності.
  • Неповнолітні дівчата, особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Матері, які мають ризик, або виявили намір відмовитися від новонародженої дитини в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров`я.
  • Матері, які не мають безпечного місця проживання, до якого вони можуть повернутися з дитиною після пологового будинку, в тому числі матері, які пережили насильство.
  • Першочергове право до зарахування соціальну квартиру мають ВІЛ-позитивні жінки.
  • У певних випадках з матір’ю може проживати одна дитина у віці до 5 років.

Мультидисциплінарною командою фахівців соціальної квартири з урахуванням потреб клієнток забезпечується цілий ряд послуг: правова, соціальна на психологічна допомога з метою подолання жінкою складних життєвих обставин в індивідуальній та груповій формах роботи; медичний нагляд за дитиною дільничними лікарями-педіатрами в загальному порядку (за адресою соціальної квартири); діагностика та лікування вагітної жінки, матері у відповідних медичних закладах; постановка дітей в чергу в дошкільний дитячий заклад за можливою адресою майбутнього проживання матері.

Повідомила Надія Чорна