Кашмір: жінка померла після аборту «зроби це сам» в домашніх умовах
  • Срд, 20/05/2020 - 09:30

У штаті Кашмір, Індія, жінка померла разом зі своєю ненародженою дитиною після прийому таблеток для аборту в домашніх умовах, згідно з інструкцією «зроби це сам». У неї почалася велика кровотеча.

В індійському регіоні Кашмір на початку місяця родина жінки викликала поліцію через її раптову «випадкову смерть». Спочатку поліціянти не бачили нічого тривожного у смерті жінки та її 18-місячної дочки. Однак тепер вони вирішили розпочати розслідування.

За даними «Mumbai Mirror», чоловік жінки за допомогою своїх батьків та друга отримав від медичного представника абортивні таблетки. У справі є шість підозрюваних, але їх ще не заарештували, відповідно до індійського кримінального кодексу та закону про аборти. Один із застосованих пунктів стосується «дій, вчинених з наміром спричинити викидень». Жінка – що підтвердив медичний огляд – зробила аборт, що спричинив смертельну кровотечу.

Домашні аборти «зроби це сам» тимчасово дозволені у зв'язку з пандемією також у Великобританії. Спочатку уряд Лондона висловив намір дозволити аборт «зроби це сам» 23 березня, але пізніше відмовився від цього, заявивши, що урядове повідомлення «опублікували помилково». Написано: «Інформацію на цій сторінці видалено, оскільки вона була опублікована помилково. Це було опубліковано помилково. Жодних змін до правил щодо абортів не буде».

Лише за день секретар охорони здоров'я Метт Хенкок запевнив Палату громад, що у відповідь на COVID-19 він не вноситиме жодних змін до законів про аборти. Крім того, міністр охорони здоров'я лорд Бетелл пояснив, що пропозиція стосується важливих питань безпеки та захисту для жінок та молодих дівчат.

Оскільки закон про коронавірус був поданий до Палати лордів у середу, 25 березня, лорд Бетел рішуче відхилив від імені уряду запропоновані зміни до проекту, заявивши: «Ми не згодні з тим, щоб жінки використовували обидва методи лікування для медичного аборту і вдома». Він також пояснив, що введення змін без парламентського контролю було б недоцільним: «Неправильно поспішати з такими змінами у вразливій сфері, як, наприклад, аборти, без відповідного парламентського контролю», – сказав він.

Однак уряд, врешті-решт, дозволив аборти «зроби це сам», тобто аборти, які жінки роблять вдома за допомогою фармакологічних препаратів. Дуже істотною тимчасовою зміною є найбільша трансформація законів про аборти у Великобританії з часу закону 1967 р., який легалізував вбивство зачатих дітей. Це було здійснено без консультацій з громадськістю, парламентського контролю чи навіть публічних дебатів.

Згідно з новою тимчасовою політикою, лікарі можуть призначити міфепристон та мізопростол за допомогою телефонної розмови або відеозв’язку через Facetime або Skype. До зміни аборти могли відбуватися лише в лікарнях або абортивних клініках, затверджених секретарем охорони здоров'я.

«Christian Legal Centre» подав позов проти рішення уряду за підтримки медичних працівників та колишнього міністра. Водночас організація «Right To Life» у Великобританії ввела в дію знаряддя в Англії, Уельсі та Шотландії, які полегшують мешканцям спілкування з місцевими представниками, щоб вимагати відхилення небезпечного рішення про аборт «зроби це сам».