Катар: конференція про паліативну опіку за участі ПА «За життя»
  • Срд, 23/01/2019 - 10:30

Міжрелігійна співпраця на захист гідності найслабших

Паліативна опіка належить до права людини, стаючи відповіддю на так звану «культуру непотребу», що намагається представляти чимось «нормальним» евтаназію та байдужість щодо ближніх. На цьому наголосив архиєпископ Вінченцо Палья, Президент Папської Академії «За життя», виступаючи під час відкриття конференції «Мусульманський та християнський погляд на паліативну опіку та кінець життя», що 22-23 січня 2019 відбувається в Досі, столиці Катару.

Поширення паліативної опіки в світі

Наукова конференція є частиною ширшого проекту Папської Академії «За життя» , спрямованого на поширення та впровадження паліативної опіки в світі. Її співорганізаторами є Джорджтаунський Університет (Вашингтон) та Всесвітній інноваційний саміт охорони здоров’я (WISH), що є ініціативою «Qatar Foundation».

Захід відкрило підписання спільної декларації між Папською Академією та WISH. Коментуючи це, архиєпископ Палья підкреслив, що «дві інституції різного віросповідання, які, однак, поділяють завдання проводити дослідження, сприяти науці та розвиткові культури» саме в паліативній опіці знайшли «плідний терен зустрічі та співпраці з метою розвитку нового гуманізму на користь всім людям і народам».

Право залишатися членом спільноти

«Паліативна опіка втілює бачення людини, сторожами та промоутерами якого є великі релігійні традиції», – поясний Президент Папської Академії «За життя», додаючи, що вона сьогодні «представляє для всіх нас конкретну пропозицію в контексті убогості любові та кризи суспільних зв’язків». «Паліативна опіка, – наголосив він, – представляє право людини, й різні міжнародні програми дбають про його здійснення. Справжнім людським правом, водночас, є й надалі бути визнаним і прийнятим як члени суспільства, як члени спільноти».