Катехити Італії брали участь у Біблійно-катехитичному семінарі
  • Пон, 22/10/2018 - 12:26

В чудових, теплих, осінніх днях 19 та 20 жовтня 2018 року в Римі, в приміщеннях центру "Ospitalità Bakhita",  в рамках постійної формації для катехитів, які трудяться при українських парафіях в Італії - з благословення Владики Діонісія Ляховича, який особисто привітав і благословив катехитів - відбувся Біблійно-катехитичний семінар та збори,  в якому взяли участь 28 катехитів, що прибули  з Савони, Дженови, К'яварі, Мілану, Торіно, Павії, Феррари, Бреші, Падови, Лукки, Терні, Аверси, Помпей, Салерно, Санта Марія (Капуа Ветере) та Риму. Серед них були присутні два священики - о. Ігор Стус, відповідальний за душпастирство молоді в Італії, та о. Василь Романюк з Вітербо.

Для проводу Біблійно - катехитичного семінару був запрошений з України о. Анастасій Кабаль, ЧСВВ, який отримав ліцензіат з катехитики в Салезіанумі в Римі. Отець представив катехитам перспективи для катехизації підлітків та молоді, особливості цих вікових груп, розкрив різні методи праці зі Святим Письмом. Деякі методи могли випробувати самі учасники, працюючи в групах та представляючи іншим. Це такі, як тематичні читання Біблії, метод цитат, синопса, порівняння перекладів Біблії та поглиблення фрагменту Святого Письма. Розповів про специфіку проводу біблійних гуртків, біблійну катехизу і молитовне читання Святого Письма. Учасники радо відкривали глибини Святого Письма торкаючись текстів зокрема про дітей, про милосердя, про послух, про доброго пастиря і про сіль...

Під час зборів відповідальна у справах катехизації с. Євсевія Мудранинець, СНДМ звернула увагу катехитів, що цього року ставимо наголос на підлітків, котрих є дуже важливо "затримати" в цей нелегкий період пошуку і відкриття особи на Бога і на світ біля церкви, де на молитві і катехизації зможуть отримати відповіді на численні питання, які їх турбують, хоч деколи  не вміють висловити. Якщо вони в цей період знайдуться в церкві, відчують тепло, любов і пізнають істину - вони залишаться в ній до кінця і черпатимуть з тих ласк постійної присутності Христа в їх житті. Попросила звернути увагу на літургійну катехизу, як основу для катехизації  молодших підлітків і біблійну - для старших підлітків і молоді. Наголосила на щонедільній участі дітей в Божественній Літургії, закликала працювати над вдосконаленням наочних матеріалів, серйозною підготовкою до занять, дисципліною відвідування та спільно з батьками над методами заохочення до глибшого пізнання Бога.

Наприкінці зустрічі завітали в гості с. Дженес Солюк, СНДМ, Генеральна Дорадниця, і с. Віталія Гряділь, СНДМ. Всі учасники, духовно збагачені, повернулись до своїх місць проживання і служіння.