Католицька Церква в світі проти всіх форм торгівлі людьми
  • Птн, 31/07/2020 - 10:35

Молитовні чування, вебінари, збірки молитов, інформативні відео- та аудіоматеріали – всі ці заходи, організовані з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми Церквами в різних країнах світу, спрямовані на те, аби люди знали більше про це явище та долучалися до боротьби з ним.

З нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, що відзначається 30 липня, католики в різних країнах світу проводять заходи, спрямовані на боротьбу з цим суспільним лихом. 

Бразилія: поширювати обізнаність про проблему

«Скільки вартує життя?» – це запитання стало гаслом кампанії, яку організувала Бразильська Єпископська Конференція (CNBB). Мета цієї ініціативи, що проходить від 26 липня до 30 липня 2020 р., полягає в тому, аби спонукати органи влади сприяти соціальному включенню постраждалих від торгівлі людьми та гарантувати дотримання їхніх прав. В рамках цього заходу в бразильських медіа були опубліковані інформативні матеріали в різних форматах (відео, радіо, та ін.) на тему торгівлі жінками, дітьми та мігрантами. 29 липня відбулася зустріч онлайн, в якій взяли участь представники місцевого єпископату та Центру міграційних досліджень отців-місіонерів Скалабринянів. Організатори кампанії також закликали вірних запалити свічку, зупинитись на хвилину мовчання та помолитися за жертви торгівлі людьми.

Збірка молитов 

Ще одну ініціативу на цьому ж континенті здійснила Латиноамериканська конфедерація богопосвячених осіб: з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми вона видали збірку молитов під назвою «Твоє мовчання є спільництвом», матою якої є сприяти підвищенню обізнаності серед віруючих про цей драматичний людський досвід, спонукати їх допомагати постраждалим у відновленні їхнього життя та об’єднувати зусилля, щоб запобігти торгівлі людьми. 

Окрім уривків з Євангелії та псалмів, в збірці молитов подане також драматичне свідчення одного з торговців людьми, що, зокрема, торгує органами. Він набирає своїх «клієнтів» серед найвідчайдушніших біженців у Лівані. «Після того, як донори отримують оплату – каже він, – це вже не моя проблема, мене не цікавить, чи потім вони помруть». 

Богопосвячені особи Еквадору моляться за жертви торгівлі людьми 

«Час звільнити пригноблених» (пор. Іс 58, 6) – таку назву, натхненням для якої стали слова старозавітного пророка Ісаї, має кампанія, яку організувала Конфедерація богопосвячених осіб Еквадору. «Торгівля людьми – зазначають організатори, – це жорстокий злочин, який зазіхає на життя людей, вчиняючи їх предметом жорстокого безжалісного ринку без жодних обмежень задля економічних цілей». В рамках цієї кампанії від 27 до 29 липня проходив онлайн-семінар, під час якого розглядалися практичні питання проблеми протидії торгівлі людьми. На 30 липня заплановане молитовне чування, що також пройде в онлайн-режимі, за постраждалих від цього ганебного явища. 

США: замислитися над власною відповідальністю

Єпископи США також запрошують католиків країни до молитви за жертви торгівлі людьми. В заяві єпископа Міріо Дорсонвіля, що очолює Комітет з питань міграції Єпископської Конференції США, знаходимо заклик до громадянського суспільства сприяти обізнаності щодо проблеми торгівлі людьми та замислитися над обов’язками кожного зокрема та Церкви загалом, аби вчинити пріоритетом добробут та захист її жертв. Єпископат США організовує вебінар, під час якого будуть представлені католицькі організації, що трудяться для запобігання та боротьби з усіма формами торгівлі людьми.