Католицький коледж у США відмовився від федеральних коштів, щоб вберегти свою релігійну свободу
  • Пон, 13/04/2015 - 11:42

Нещодавно заснований католицький коледж у Вайомінгу цієї зими відмовився від федеральної стипендії, щоб уникнути федерального втручання у його релігійну свободу.

Католицький коледж Вайомінгу, який почав набір на навчання у 2007 році, ще не має акредитації у Департаменті освіти США, тому студенти ще не можуть подавати заяви на отримання від держави коштів на покриття вартості навчання. Минулого року школа просунулась ближче до акредитації, однак керівна рада одноголосно проголосувала проти того, щоб приймати федеральні кошти – повідомляє «Нью-Йорк Таймз».

«Таким чином ми можемо практикувати нашу католицьку віру, не обмежуючи її», – сказав президент коледжу Кевін Робертс в коментарі для «Таймз». «Зрозуміло, що ця адміністрація не зважає на католицьке вчення».

Християни-консерватори часто критикують політику адміністрації Обами, як ворожу до релігійної свободи у питаннях контролю за народжуваністю і гей-шлюбів.

Вартість річного навчання у Католицькому коледжі Вайомінгу становить 28 тисяч доларів США. Багато студентів беруть приватні позики, щоб покрити цей кошт.

«Таймз» повідомляє, що й інші виші, як наприклад, Christendom College у Вірджинії, Hillsdale College у Мічіґані і New St. Andrews College в Айдахо, також відмовились від федеральної підтримки.

«Ми насправді не хотіли, щоб федеральний уряд втручався в наше життя», – зазначив Девід С. Келлоґ, член ради Католицького коледжу Вайомінгу, в інтерв’ю для «Таймз». «Федеральний уряд дає тобі гроші, а потім погрожує забрати їх, якщо ти не погоджуєшся робити те, чого він хоче».

Відмовляючись від федеральної підтримки, навчальний заклад підрахував, що втрачає $650,000 федеральної позики для студентів і $250,000 з грантів Пелла.