Католицький Патріярх критикує Захід за його політику щодо Сирії
  • Чтв, 28/07/2016 - 13:56

Сирійський католицький Патріярх Ігнатій Юсуф ІІІ Юнан у своєму інтерв’ю виданню «Crux» гостро розкритикував політику західних держав щодо Сирії, а також піддав критиці католицьку єрархію Західної Європи за нерозуміння потреб сирійських католиків, які вимушені були емігрувати в Європу.

«Проблема полягає в тому, що країни, які боряться проти ІДІЛ-у цікавляться лише цифрами і територіями. Вони забувають, що на цих територіях живуть люди, які страждають, які бояться за своє майбутнє, особливо меншини – християни, єзиди та інші. Люди не вірять більше обіцянкам, вони хочуть бачити щось реальне. […] Іракці не довіряють ні США, ні ЄС, оскільки бачать, що вони у цій ситуації мають свої геополітичні інтереси. Політики продовжують говорити про допомогу іракському народові, про захист меншин, але цього недостатньо, щоб забезпечити безпеку цих меншин, зокрема християн. І тому мушу із сумом сказати, що ми не можемо відродити надію нашого народу», - розповів Патріярх.

Сирійський католицький Патріярх також висловив переконання, що сирійські події не можна розглядати з точки зору подій у Тунісі й Єгипті. На його переконання, проти Сирії розв’язана несправедлива політична гра у стилі Макіавеллі. Адже в Сирії проживає дуже багато різних меншин, які не довіряються сунітські більшості, яка прагне встановити свій диктаторський режим. 

«Я говорив це з самого початку, і з самого початку ми чули від західних політиків і ЗМІ про те, що режим скоро впаде, що президент Асад піде протягом декількох тижнів, кілька місяців. А тепер це більше, ніж п'ять з половиною років. Подивіться на наслідки цієї кривавої сектантської війни. Нас звинувачували у співпраці з режимом. Проте, ми робили усе, щоб попередити міжнародне співтовариство: будь ласка, будьте обережними, спробуйте знайти спосіб, щоб знайти шлях до діалогу сторін конфлікту. Ми пробували сказати, що сирійська влада є одним із кращих секуляризованих режимів. Жінки мають право займати усі посади, існувала стабільна релігійна терпимість, грамотність розвивалась набагато швидше, ніж в інших країнах. Це був один із кращих режимів країн третього світу. Але західні держави мали якісь свої політичні інтереси і вони поставились до сирійської кризи у Макіавеллієвському дусі», - розповідає Ігнатій Юсуф ІІІ. 

Сирійський католицький Патріярх також зазначив, що сирійські та іракські християни отримали підтримку від Папи Франциска, від Ватикану, але не отримали належної підтримки від Церкви у Західній Європі: «З іншого боку, ми також повинні сказати, що ми не отримали необхідної підтримки Католицької Церкви в Західній Європі, щоб допомогти нам підтримати наші громади, які емігрували у європейські країни, щоб вони могли зберегти свою східну ідентичність - нашу літургію , наші традиції. Це важливо, тому що ті, хто емігрувати втратив все, і всі вони ніби втратили в нових країнах. Вони потребують духовної та пастирської підтримки. На жаль, католицька єрархія у Західній Європі не розуміє наших потреб і закриває очі на наші проблеми».  

Ігнатій Юсуф ІІІ зокрема зазначив, що існує гостра потреба сирійських католицьких громад у Франції, Швеції, Німеччині в своїх священиках. Проте, саме католицька єрархія цих країн відмовляється приймати сирійських католицьких священиків. Патріярх Ігнатій Юсуф ІІІ висловив також здивування, що в часі свого візиту до Швеції йому було відмовлено у використанні для Богослужінь римо-католицького парафіяльного храму, проте, йому не відмовили православні.

Сирійський католицький Патріярх також зауважив, що Захід, збудований на секуляризмі, не розуміє, що для мусульман не існує відокремлення релігії від держави. І що допоки мусульмани «розуміють Коран в буквальному сенсі, ми будемо мати, фанатичних, радикальних людей, які говорять, що "це слово Боже, наказує нам боротися з невіруючими, невірних і ми робимо правильні речі."» - сказав Патріярх про корінь ісламського тероризму.