Католики підтримують заклик ООН забезпечити лікарні санітарно-гігієнічними умовами
  • Суб, 27/07/2019 - 14:48

Вода, санітарія та гігієна – це ті чинники, якими повинні бути забезпечені всі медичні заклади. На досягнення цієї мети спрямований проект «WASH», ініціаторами якого є Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Нещодавно у Вашингтоні відбулася зустріч на підтримку цього проекту, до якого долучається також Католицька Церква.

Немає нічого гіршого, ніж бути хворим, бідним, чи жінкою, що народжує, та потрапити в медичний заклад без води та основних засобів гігієни. Ця проблема є однією з найважливіших в сфері охорони здоров’я. Кожного року 17 мільйонів жінок народжують дитину в медичному закладі, де немає води й основних засобів гігієни, немає чистої постільної білизни, душу, туалету. Очевидно, що медичний заклад без води, санітарії та гігієни становить небезпеку не тільки для матері й новонародженого, але й для інших пацієнтів. Така ситуація до тепер існує в багатьох медичних закладах у всьому світі, включаючи католицькі.

«WASH»: вода, санітарія та гігієна

Вода, санітарія та гігієна (англ. Water, Sanitation and Hygiene) – це три поняття, що складають акронім «WASH», що є також англійським дієсловом «митися». Таку назву має Спільна програма моніторингу водопостачання, санітарії та гігієни, до якої входить Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Згідно із звітом цієї програми, опублікованим у квітні 2019 р., стосовно водопостачання, санітарії та гігієни в медичних закладах, кожна з чотирьох медичних структур у світі (охоплюючи 2 млрд. пацієнтів) не має протічної води, кожна з п’яти (1,5 млрд. пацієнтів) – не має санітарних вузлів.

Зустріч міжнародних організацій

Для того, аби відповісти на цю нагальну проблему, 19 червня 2019 р. у Вашингтоні (США) зібралися на зустріч понад 100 представників неурядових організацій, наукових установ, релігійних організацій, приватних установ, ЗМІ та уряду, які зобов'язалися надавати фінансові ресурси, консультації та аналіз проектів, а також розширювати загальну підтримку програм, спрямовані на вдосконалення WASH (води, санітарії та гігієни у медичних закладах).

Католицька Церква долучається до ініціативи

Католицька Церква стала однією з перших релігійних організацій, що відповіли на заклик Генерального Секретаря ООН Антоніо Ґутерреша, з яким він звернувся до країн-членів ООН в березні 2018 року з нагоди Всесвітнього дня води, наголошуючи на необхідності покращити забезпечення медичних закладів водою, засобами санітарії та гігієни і, таким чином, запобігати помноженню хворіб.

У посланні з нагоди цьогорічного Всесвітнього дня води Папа Франциск висловив занепокоєння якістю води, яка доступна для бідних. У контексті зустрічі у Вашингтоні Дикастерія служіння цілісному розвитку людини заявила, що Святий Престол сприятиме втіленню проекту «Wash» в католицьких медичних закладах.

Міжнародні організації підтримують проект «WASH»

У цій зустрічі взяли участь також такі організації як Католицька служба допомоги, Фундація Ігнатія Лойоли та Католицьке медичне бюро Уганди.

Католицька служба допомоги (англ. Catholic Relief Services, Crs) була заснована Єпископською Конференцією США та є членом міжнародної мережі гуманітарних католицьких організацій «Caritas Internationalis». Протягом наступних п’яти років Католицька служба допомоги планує спрямувати свої зусилля на відкриття понад 300 медичних закладів у Мадаґаскарі, Ґані, Ефіопії, Буркіна-Фасо та Демократичній Республіці Конго. Окрім того, ця організація має намір впливати на політику цих країн щодо води та охорони здоров’я.

Фундацію Ігнатія Лойоли (США) заснував католицький адвокат і підприємець Альберт Маккарті джуніор у 1957 році. Відтоді вона надала понад 50 мільйонів доларів, профінансувавши понад 600 проектів у всьому світі, підтримуючи також проект «Wash».

Католицьке медичне бюро Уганди (англ. Uganda Catholic Medical Bureau, Ucmb) – це важливий елемент національної системи охорони здоров’я в Уганді, що управляє мережею з 32 лікарень, 258 амбулаторних закладів і 8566 медичних працівників. Бюро сприяє впровадженню проекту «Wash» у всіх своїх медичних закладах.