Католики покидають Боснію та Герцеговину через дискримінацію
  • Чтв, 04/01/2018 - 13:56

Близько 10 тисяч католиків щороку покидають Боснію та Герцеговину через дискримінацію, яку їх релігійна меншина переживає в цій країні. «Католикам стає все важче захищати свої основні права в цій європейській країні», - зазначив місцевий кардинал Вінко Пульїч.

Кардинал Пульїч, Архиєпископ Врхбосної, розповів про це в інтерв’ю для організації «Допомога Церкві у потребі». За його словами, тривалий відхід вірних є наслідком війни 1992-95 років, в результаті якої щонайменше 250 тисяч вірних – а це майже половина католицького населення – стали біженцями.

«Після війни католики не отримали ні політичної, ні фінансової підтримки», - розповів він.

Посилаючись на договір, укладений в 1995 році, кардинал сказав: «Дейтонські угоди не були втілені на практиці, і ті, хто постраждав найбільше – це переважно католицька хорватська меншина».

«Для них стає все важче захищати свої права», - додав він, попереджаючи, що на них чекає нестабільне майбутнє.

«Сьогодні серед людей очевидна відсутність безпеки, частина населення з цієї причини покидає країну», - розповів кардинал. – «Люди переживають за майбутнє своїх дітей».

За словами кардинала, дискримінація проти католиків виражається у політичній та адміністративній сфері, а перш за все у сфері працевлаштування.

«Якщо подивитись на ситуацію Католицької Церкви в Боснії та Герцеговині, то існує причина бути глибоко стурбованим щодо її майбутнього. Якщо тут не залишиться хорватів, то не буде і католиків, оскільки більшість хорватів – католики. Тому дуже важливо створити середовище рівних прав», - продовжив він.

Попри масову еміграцію католиків та небезпеку серед тих, хто залишається, Церква намагається дати вірним впевненість і надію.

«Необхідно зцілити рани, простити один одному і довірити себе Божій любові», - зазначив кардинал Вінко Пульїч.

Як інформує Catholc Herald, впродовж останнього десятиліття, «Допомога Церкві у потребі» допомагала Архиєпархії Врхбосної відбудовувати храми та інші релігійні споруди, що були зруйновані та пошкоджені під час війни.