Католики у Франції вимагають відновлення спільних Літургій
  • Втр, 05/05/2020 - 18:58

Католики у Франції борються за відновлення публічних Літургій у церкві. На їхній захист виступили 67 парламентарів, які звернулися з петицією до уряду, наголошуючи, що свобода віросповідання не може бути менш важливою, аніж свобода споживання. Незважаючи на поточні переговори, позиція уряду є непримиренною. Для молитви не потрібні місця культу чи літургічні збори», – сказав міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер.

Католики сподівалися відновлення Літургій в церквах з 11 травня. Цього дня Франція планує наступний етап зняття санітарних обмежень. На прохання уряду Церква розробила власні правила такого здійснення таїнств, щоб мінімізувати ризик зараження. Очікування віруючих не взяли до уваги в урядових постановах. Французький прем'єр-міністр оголосив, що заборона на релігійні зібрання діятиме щонайменше до 2 червня. Переговори відновилися останніми днями, що дало надію на відновлення Літургії у неділю Зіслання Святого Духа. Однак міністр внутрішніх справ виключив таку можливість.

Парламентарі, які публічно звернулися до уряду з цього приводу, вказують на небезпечні наслідки таких постанов. Послідовники всіх релігій, не лише католики, почуваються приниженими таким трактуванням, вони сприймають це як замах на свободу культу. Крім того, їм дають зрозуміти, що, на відміну від інших громадян, вони не заслуговують довіри і не в змозі організовувати релігійні збори відповідно до діючих санітарних правил.