Керуючий справами УПЦ МП звинуватив українську владу та УПЦ КП у переслідуваннях УПЦ МП
  • Втр, 14/10/2014 - 14:20

Офіційний сайт Прес-служби УПЦ МП 13 жовтня оприлюднив ексклюзивне інтерв’ю керуючого справами УПЦ МП митрополита Антонія Паканича.

Митрополит Паканич назвав Київський патріархат джерелом міжконфесійної напруги в Україні. Він звинуватив УПЦ КП у застосуванні грубої сили та інтригах проти УПЦ МП. Він також звинувати міліцію у бездіяльності, мовляв вона не перешкоджає вірним змінювати їхню канонічну приналежність, і у потуранні "відвертому криміналу" – переході храмів з УПЦ МП до УПЦ КП. Окрім української міліції митрополит Антоній звинувачує також і українські ЗМІ у тому, що вони виступають на стороні Київського патріархату.

Керуючий справами УПЦ МП також звинувати українські державні органи у тому, що вони відповідно до законодавства вносять зміни у статути громад, тим самим реєструючи їхній перехід з УПЦ МП у УПЦ КП. На думку московсько-православного ієрарха – це незаконні та антиконституційні дії.

Також митрополит Антоній заявив, що діалог з Київським патріархатом зараз не є актуальним, оскільки, на його думку Київський патріархат рейдерським способом і розбоєм захоплює храми УПЦ МП.

Може здаватися неймовірним, але керуючий справами УПЦ МП, фактично друга людина в цій конфесії, заявив що Україна знаходиться серед країн, де гуманітарні проблеми спровоковані гострим міжрелігійним конфліктом.

Також митрополит Паканич зажадав від прем’єр-міністра України та президента Україні правової оцінки подій пов’язаних з переходом громад УПЦ МП до УПЦ КП, виявши цим самим елементарне нехтування конституцією Україні, яка передбачає фундаментальний розподіл влади на законодавчу, виконавчу та судову гілки влади. Тобто, керуючий справами УПЦ МП фактично закликав прем’єр-міністра України та президента Україні до прямого порушення Конституції України, оскільки надання правової оцінки тих чи інших подій це виключно прерогатива судової гілки влади, а не виконавчої, до якої належать і прем’єр і президент.