Китай: влада наказала усунути з церков понад 500 хрестів
  • Чтв, 02/07/2020 - 12:43

Комуністи в Китаї продовжують усувати хрести з церков. З квітня в провінції Аньхой поблизу Шанхаю зняли понад 500 хрестів, повідомив 30 червня кореспондент азіатського інформаційного агентства UCAN. – Ані офіційна Патріотична асоціація китайських католиків, ані єпископи не протистояли цьому знищенню, – сказав в інтерв'ю агентству протестантський проповідник Паул Лі.

Згідно з цією інформацією, священник однієї з парафій повідомив єпископа Лю Сіньхуна про заплановане зняття хреста з його церкви. «Єпископ чітко дав мені зрозуміти, що він не може протистояти рішенню влади», – сказав священник кореспонденту UCAN. Єпископ Лю Сіньхун належить до Патріотичної асоціації китайських католиків, не визнаної Святим Престолом «офіційною» католицькою громадою в комуністичній КНР.

Усунення хрестів триває з жовтня 2018 р. Відтоді у сусідніх провінціях Чжецзян, Хенань, Хебей та Гуйчжоу знищили тисячі хрестів під приводом нібито порушення правил містобудівного планування. У Чжецзяні демонтаж хреста відбувся під наглядом тодішнього секретаря комуністичної партії Ся Баолуна.

У лютому 2020 р. президент Китаю Сі Цзіньпін призначив Ся Баолуна новим главою урядової делегації Китаю, якій підпорядковуються Гонконг та Макао. Таким чином, він буде одним із посадовців Пекіна, який застосовуватиме новий закон про національну безпеку в Гонконзі, прийнятий 29 червня.

Коментатори вважають, що новий закон спричинить найглибші зміни в житті суспільства колишньої британської колонії відколи її передали комуністичній КНР 1997 р. Плани впровадження цього закону в Гонконзі посилили тертя на лінії Вашингтон - Пекін і викликали серйозне занепокоєння у багатьох західних країнах.