Київському патріархату в Криму загрожує ліквідація та знищення – архієпископ Климент
  • Чтв, 28/01/2016 - 14:53

Про це 28 січня 2016 року під час прес-конференції в Києві заявив Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського Патріархату Климент, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Після початку анексії Криму з боку Росії, до літа 2014 року, було знищено церкву в селі Перевальному, було знищено церкву священномученика Климента в Севастополі, були закриті храми в Красноперекопську, Ленінському районі та Саках”, – заявив архієпископ УПЦ КП.

За словами архієрея, діяти залишилися лише ключові парафії в місті Сімферополі, Первомайському та Білогірському районі.

“На сьогодні ми маємо 9 повноцінних парафій, де відбуваються богослужіння. Маємо також 13 священиків, половина з яких служать “вахтовим методом”, оскільки вони були вимушені вивезти свої родини з півострова через реальну загрозу життю для їх дітей”, – зауважив архієпископ Климент.

Він додав, що в березні 2015 року постало питання про можливе вилучення приміщень Управління Кримської єпархії УПЦ КП та Кафедрального собору святих Володимира та Ольги за адресою: м. Сімферополь, вул. Севастопольська 17-А.

За його словами, 1 січня 2016 року завершився термін, відведений російською окупаційною владою для перереєстрації українських релігійних громад в Криму. “В мене немає впевненості, що буде після мого повернення до Криму”, – заявив архієпископ Київського Патріархату.
 
Як повідомляв ІРС, місія ОБСЄ зафіксувала суттєві утиски релігійної свободи в Криму, які були викладені у звіті, оприлюдненому у вересні 2015 року.