Коли дозволяється стриманість у шлюбі при відсутності дітей?
  • Втр, 11/10/2016 - 14:00

ПИТАННЯ: Коли допускається стриманість у шлюбі при відсутності дітей?

ВІДПОВІДЬ:

Природні методи планування сім'ї - єдино допустимий спосіб планування для подружжя-християн - передбачають більш-менш тривалі періоди стриманості, коли чоловік і жінка, бажаючи відповідально підійти до народження дітей, відкладають зачаття, утримуючись в сприятливі для зачаття дні.

Це стосується як подружжя, у яких вже є діти, так і подружжя, які хочуть відкласти зачаття первістка при наявності обґрунтованих причин. Але вони повинні випробувати себе і переконатися, що таке бажання не було продиктовано егоїстичними мотивами, а є проявом відповідального батьківства. У контексті відповідального батьківства та материнства подружжя може вдаватися до періодичної стриманості або використання періодів неплідності. Є й ситуації, коли подружжя з вагомих причин змушені повністю відмовитися від дітонародження, наприклад, через серйозну хворобу: тоді вони теж повинні утримуватися. До таких випадків належать, наприклад, ВІЛ, генетичні захворювання,  з великим ризиком їхньої передачі потомству, захворювання, при яких подружні стосунки завдали б шкоди здоров'ю.

Утримання допускається і за взаємною згодою. В історії християнства і в історії святості були і подружні пари, які приймали рішення жити в повному утриманні, так як живуть монахи, підтримуючи один одного взаємною повагою і любов'ю.