Коли Шептицький плаче
  • Срд, 17/06/2015 - 01:04

Цього року Львів та Україна 29 липня святкуватимуть 150-річчний ювілей видатного українця, Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Львів’яни добре пам`ятають Митрополита Андрея, який все своє життя присвятив людям. Він щораз мав чітку позицію і сміливо відстоював її, не боявся влади, не переймався людським осудом та підступами ворогів, але вірно служив Україні та своїй пастві.

І навіть після його смерті віряни покладають велику надію на заступництво святого патрона Львова, а до його крипти у соборі Св. Юра з’їжджаються віруючі з усього світу.

Отож, здавалося б, у цей важливий для львів’ян рік усі мали б докласти зусиль та з вірою, толерантністю і терпінням належно пошанувати цю, безумовно, святу для українців постать. Однак ця дата викликала справжні баталії у місті, якому так багато віддав свого земного часу Митрополит Андрей.

 

Кілька років питання належного відзначення цієї вагомої для Львова дати обговорювали та дискутували. Відбувалися громадські слухання та прес-конференції. В результаті було ухвалено рішення провести реконструкцію прощі перед собором Св. Юра та створити справжній паломницький центр, адже саме тут на Святоюрській горі спочиває Митрополит Андрей.

Так за проектом мав би виглядати пам'ятник та площа біля собору Св. Юра.

 

Проте вже у час стрімкого наближення пам’ятної дати Львів сколихнули протести. Одні висловлюються проти пам’ятника Митрополиту, інші - проти реконструкції площі. Тим часом роботи перед собором Св. Юра вже розпочали, а суспільство закипає протестами. Важко повірити, але наразі виглядає так, що ювілейний рік пам’яті Митрополита Андрея Шептицького пройде на сплюндрованій чварами, розритій Святоюрській горі.

Власне, таке відчуття, що нині як ніколи потрібне вольове рішення міського голови Львова, але і він чомусь зволікає. Більше того, складається таке враження, що його чиновники гальмують перебіг подій.

Чому і цю ганьбу судилось пережити Львову, місту якому Митрополит Шептицький присвятив своє життя та працю?

Як розповів керівник депутатської групи «Народний контроль» Валерій Веремчук, дивним виглядає те, що чиновники тільки тепер почали давати містобудівні умови та обмеження, адже робота з реконструкції площі вже триває.

«Команда міського голови Андрія Садового постійно змінює правила: то дорогу залишає як є, то переносить, то ми робимо реконструкцію площі по-новому проекту, то по затвердженому. Кожні два тижні на засіданні комісії інженерного господарства ми дізнаємося нові ідеї. Дуже прикро, адже залишилося зовсім мало часу, а проект був обговорений усіма сторонами і затверджений. Півроку втрачено...», - сказав Валерій Веремчук.

Він додав, що проект реконструкції площі біля собору Св. Юра справді перетворить її на паломницький центр, адже в самому соборі є крипта, де похований Митрополит Андрей Шептицький.

 

«Ця площа справді стала б хорошим місцем для відпочинку та паломництва. Вона може бути окрасою міста, адже сто років тому вона мала саме такий вигляд», - сказав Валерій Веремчук.

Журналіст Галина Терещук, яка вже багато років досліджує життя, діяння та творчість Митрополита Андрея Шептицького, зазначила, що важко було навіть уявити ситуацію, коли у ювілейний рік Митрополита Шептицького,  Львів скотиться до такої ганьби, а люди не зможуть навіть за круглим столом порозумітися.

«Однак я щаслива, що тепер кожен знає, хто такий Митрополит Андрей Шептицький. Все те, що нині відбувається – це просто огидно, адже про спорудження пам’ятника Митрополиту Шептицькому говорять ще з початку 90-их років. Дивно, що міський голова Львова досі чітко не висловився з цього приводу», - сказала Галина Терещук.

За її словами, навіть складно однозначно стверджувати,  коли вся ця ситуація у Львові може бути вигідна.

«Важко сказати, чому все так ганебно відбувається. Може хтось хоче комусь догодити. Усе це наче спеціально довели до того, щоб тепер Львів зазнав такої ганьби. Можливо, комусь не подобається постать Митрополита через його погляди. Цікаво, що загальну думку львів’ян ніхто й не питав з цього приводу», - наголосила журналіст.

Галина Терещук нагадала, що ще за життя Митрополита йшла мова про  пам’ятник йому.

 

«Митрополит Андрей бачив проект пам’ятника скульптора Коверка і не був проти нього. Загалом усе це – дії людей, вияв того, наскільки вони люблять та поважають свого Митрополита», - зазначила Галина Терещук.

Вона переконана, що віруючі люди все ж гідно пошанують Митрополита Андрея Шептицького, який дуже багато зробив для Львова та львів’ян.

«Біда у тому, що українці, зокрема львів’яни, ще не доросли до розуміння світлої постаті Митрополита Андрея. Нам потрібно ще досліджувати і вивчати його життя, думки та діяльність. У нас навіть нема створеного інституту Митрополита Андрея. Звідки ж ми можемо розуміти людину високої культури та духовності, графа Шептицького, якщо у мізках людей кирзовим чоботом протоптався совок? Радянська влада зробила свою справу, на жаль», - сказала Галина Терещук.

Капелан львівської міської ради, речник УГКЦ у Львові о. Павло Дроздяк зазначив, що дехто намагається перенести конфлікт у площину стосунків міста та Церкви.

«Церква до цього не має жодного стосунку. Проект обирала громада. Церква не вказувала, що конкретно має бути перед собором Св. Юра. Жодних розмов та погоджень не було. Львівська міська рада прийняла рішення почати будівництво», - сказав о. Павло.

Він наголосив, що владика Ігор Возняк зважаючи на усі суперечки, навіть звернувся до міського голови Львова з тим, щоб більше не просили в Церкви погоджень щодо проекту реконструкції площі, адже Церква не є компетентною у містобудівних процесах.

«Звісно ж, не хочеться залишитися біля розритої могили і це, на жаль, буквально. Вже почалося будівництво, а до нас дзвонять активісти, які виступають проти реконструкції площі і просять "обнулити процес". Скільки можна знущатися? Громада просто у такий спосіб усіма цими суперечками вбиває свого Митрополита. Постає питання, чи Львів справді такий християнський? Напевно, треба поставити багато знаків питань», - сказав о. Павло Дроздяк.

Він наголосив, що Церква все ж готується до відзначення ювілейного року Митрополита Шептицького і розповів, що бронзову скульптуру Митрополита вже виливають.

«Де вона буде стояти - залежить від мешканців. Ми ж завжди знайдемо місце для Митрополита», - сказав о. Павло.

Також він зазначив, що на ім’я міського голови Львова було передано велику кількість звернень від громади з проханням нарешті облаштувати площу біля собору Св. Юра.

«Прикро, що Львів не може пошанувати свого святого патрона, який стільки зробив для міста. Він не вигідний був тоді і не вигідним є тепер. І нині його постать багатьох лякає. Церква гідно відзначить його ювілей, але ми не хочемо, щоб нас використовували в часі передвиборчої кампанії. Те, що поза межами собору Св. Юра, то все - не компетенція Церкви. Шкода, що на Святоюрській горі Митрополита Шептицького нині буквально розрита могила», - сказав о. Павло.

Водночас він наголосив, що процес беатифікації Митрополита вже на завершальному етапі і остаточно завершиться або вже цього, або ж наступного, що стане справді належним пошануванням Митрополита Андрея.

Водночас у понеділок, 15 червня, з самого ранку під стінами міської ради пройшов мітинг. Тут зібралися прихильники і противники реконструкції скверу та площі біля собору Св. Юра. Справжньою ганьбою стало те, що з іменем Митрополита Шептицького на устах люди шарпали та штовхали один одного. У цей час у Львові розпочалася сильна злива. Можливо Митрополит Андрей плаче?

Анна Новик