Колишній англіканський єпископ пояснив, чому став католиком
  • Срд, 20/10/2021 - 14:53

Як член ординаріату для колишніх англікан, я приступив до повної єдності з Католицькою Церквою, водночас зберігаючи те, що люблю в англіканізмі: красу літургії, любов до Біблії і душпастирську участь в суспільстві, - написав Майкл Назір-Алі, котрий донедавна був одним із найвизначніших єпископів Англіканської спільноти у Великобританії. Цими днями він прийняв католицьку віру і ще цього місяця буде висвячений на католицького священника.

У статті для «Daily Mail» він пояснює причини свого рішення. Він застерігає, що не йде мова про навернення, а про перехід до іншої Церкви, оскільки його родинна Англіканська церква вже не та сама, до якої він вступив в молодості. «Існує ще багато окремих парафій, пасторів і вірних, котрі є віддані біблійній вірі і цінностям, однак як інституція, Англіканська спільнота сходить зі свого шляху», - пише Назір-Алі.

Він визнає, що у віці 72 років набагато легше було б залишитись в Англіканській церкві і прагнути до її зміни зсередини. «Повірте, я намагався, але не вийшло», - пише колишній єпископ. – «Церковні ради і синоди просякнуті активістами, кожен з яких має свою монотематичну програму, що відповідає актуальній моді, незалежно від того чи йдеться про політкоректність, кліматичні зміни, політику ідентичності, мультикультуралізм (який насправді заохочує суспільство до окремого життя) чи критичну теорію на тему раси, релігії і статі – неомарксистську теорію, створену з метою провокування конфлікту через поділ людей на жертв і злочинців».

Колишній англіканський єпископ шкодує з того приводу, що його родинна спільнота віддалилась від основних християнських цінностей. Він наголошує, що люди, які ідуть до церкви, переважно ті, що роблять це спорадично, шукають там присутності Бога і навчання Христа, а не якогось видовища чи сеансу йоги, в якому Біблія, молитва і літургія були відсунені в сторону.

Він також не розуміє чому так легко відмовляються від захисту християнських цінностей. «З історії чітко видно, що суспільства, оперті на християнстві, є більш вільними суспільствами, напротивагу тим, що базуються на світській ідеології, такі як Китай чи СРСР»,- пише Назір-Алі. – «Християнські цінності лежать в основі свобод, які ми маємо у нашій країні. Тому ми повинні приймати тут тих людей, які поважають ці цінності, і водночас мають свободу мати власні переконання та робити свій внесок у життя суспільства».

Впродовж віків провідники Церкви були готові віддати життя за свою віру. І в усьому світі є християни, котрі надалі це роблять. Якщо ми не стаємо на їх захист і не обороняємо основні християнські цінності, то зраджуємо їх», - наголошує Назір-Алі.

Готуючись до прийняття католицьких священичих свячень, колишній англіканський єпископ наголошує також, що Церква повинна публічно підтримувати подружжя, як зв’язок чоловіка і жінки на все життя. «Тут не йдеться лише про християнські переконання», - пише він. – «Усі дослідження показують, що для дітей краще, коли вони живуть з батьками, що перебувають у подружньому зв’язку. Деколи розлучення є неуникним і ніхто не заперечує, що самотні батьки виконують героїчну працю, але це не означає, що не можна вважати ідеалом мати одруженого батька і заміжню матір», - додає колишній англіканський єпископ.