Колишній перший віце-прем'єр Криму через рік зізнався: під прикриттям «Дарів волхвів» політики і церковнослужителі вели переговори про анексію Криму
  • Пон, 23/03/2015 - 14:04

Колишній перший віце-прем'єр Криму через рік зізнався: під прикриттям «Дарів волхвів» політики і церковнослужителі вели переговори про анексію Криму. Колишній перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв, а нині повноважний представник республіки Татарстан (Росія) в Казахстані в інтерв'ю російським "Ведомостям" 16 березня 2015 р. розкрив багато деталей минулорічної анексії Криму, зокрема розповів про підґрунтя привозу в Крим під патронатом РПЦ православної реліквії - "Дари волхвів", повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Рустам Теміргалієв, один з головних учасників кампанії по відділенню Криму від України, розповів, що обов'язкове привезення «Дарів волхвів»  до Криму в січні 2014 р. лобіювали Дмитро Саблін (член Ради Федерації Федеральних Зборів РФ, член Комітету з оборони та безпеки) і Костянтин Малофєєв (російський підприємець, керівник Фонду Святителя Василя Великого, член Патріаршої комісії з питань сім'ї).

"У Криму, як на зло чи на щастя, це вже питання, була моторошна погода, завалило все снігом, льодом -. І аеропорт Сімферополя категорично відмовлявся.  Літаки не літали, рейс авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» з Києва, наприклад, не зміг приземлитися, і його розвернули назад.  Я дзвоню Сабліну і кажу, що неможливо прийняти рейс.  В цей час вони тільки готувалися до вильоту. І тоді він каже: .... «Роби, що хочеш, але ми повинні сісти на «Бельбек». А цей аеропорт управлявся через міноборони України. І ми за допомогою Могильова вмовили військове керівництво, і вонj дозволилj посадку на військовий український аеродром двох бортів з «Дарами волхвів». Саме тоді я познайомився з Костянтином Малофєєвим ... Ми зустріли борт, і  Діма [Саблін] мені каже: «... Я розумію, що різні люди по-різному ставляться до православних цінностей, але ти відчуєш певну енергію», - згадує Теміргалієв.

У складі делегації, що прибула з «Дарами волхвів», крім Костянтина Малофєєва і Дмитра Сабліна, "було кілька святих отців, у тому числі афонські старці, які дари супроводжували".

За свідченням Теміргаліева, "в той момент відбулася перша серйозна розмова на тему майбутніх подій. Відразу скажу, Костянтин Малофєєв не грав якоїсь  значущої ролі в цих подіях. Він фактично тільки їх привіз, але з ним були певні люди, з якими ми поговорили про перспективи. Зокрема, був Дмитро Саблін, він був модератором".

Колишній перший віце-прем'єр Криму через рік зізнався: під прикриттям «Дарів волхвів» політики і церковнослужителі вели переговори про анексію Криму. З Ігорем Стрєлковим (Гіркін), який також супроводжував святиню, а пізніше відзначився як організатор збройного конфлікту на Донбасі і "міністр оборони ДНР", Теміргалієв познайомився "трохи пізніше, і у нас з ним склалися нормальні, добрі стосунки. Це дуже сильна духом людина", розповів колишній перший віце-прем'єр.

За його словами, схилити до переговорів тодішнього головe Ради міністрів Криму Анатолія Могильова з приводу майбутнього Криму не вдалося, хоча "з ним дуже сильно хотіли поговорити, зокрема Саблін і Малофєєв, і ще пара відомих людей, яких я не можу назвати, і переконати його".

Теміргалієв підтвердив, що Малофєєв і Саблін переконували "піднімати прапор незалежного або, як мінімум, абсолютно автономного Криму", а також вербувати на свій бік українських військових, які перебувають на півострові, і депутатів кримського парламенту. Одним з таких виявився тодішній голова Верховної Ради АР Крим Володимир Константинов.

"Увечері того ж дня ми зустрілися з Константиновим на ковзанці. Я попросив його прийти, і ми зустрілися. На майданчику були Саблін, Малофєєв і ще дві цікаві людини, які теж супроводжували «Дари волхвів». Вони непублічні, прізвища цих людей ні про що не скажуть. Можу лише сказати, що вони були з бородами і, цілком можливо, носили статус якихось офіційних осіб православної церкви ... Ми сиділи в кафе на ковзанці вшістьох і дискутували. І ось тоді відверто постала розмова, чи готовий Константинов у разі виникнення хаотичної ситуації в Києві на якісь більш різкі дії, пов'язані з автономністю Криму, з меншою залежністю Криму. Константинов дуже здивувався або принаймні зробив вигляд. В той момент він спілкувався дуже дипломатично, але я знаю Володимира Андрійовича давно і знаю його проросійські настрої, ми з ним на цій ж ковзанці неодноразово говорили про те, що варіантів у Криму насправді не залишається. У той день сторони розійшлися задоволені розмовою".

Згодом до змови був притягнутий маргінальний на той час кримський депутат Сергій Аксьонов. Пізніше він очолив уряд анексованого Криму, Рустам Теміргалієв став першим віце-прем'єром, а Володимир Константинов очолив Державну Раду Республіки Крим у складі РФ.

Розповідаючи про політичну та збройну допомогу Росії, Теміргалієв зізнався:  "…Озираючись назад, можна сказати, що однозначно дуже серйозно аналітично була продумана вся ця операція. Тут, у Москві, у Кремлі кимось була продумана. Я, звичайно, вражений тим, як тонко були обчислені психотипи всіх учасників цього процесу і, найголовніше, було розуміння громадської думки на півострові. Якщо ми розуміємо з вами, що все це мало певну режисуру, то режисерові потрібно поставити п'ять з плюсом".

Нагадаємо, що 15 березня увазі російських телеглядачів був представлений документальний фільм про анексію Криму Російською Федерацією, в якому Президент РФ Володимир Путін повідомив, що він "особисто цим займався" і навіть був готовий застосувати ядерну зброю.

Раніше експерти і СБУ підтверджували причетність до тероризму членів делегації, що супроводжувала «Дари волхвів» в Україні.