Івасів Роман. Авторська колонка

  • Понеділок, Грудень 11, 2017 - 14:57

    Волонтерська діяльність, день якої у світі відзначають 5 грудня, — жертовна праця людини заради добра ближнього, яка не приносить їй ніякої матеріальної користі; це добровільний внесок в збільшення добробуту певної спільноти чи суспільства. Сьогодні пригадаємо тих окремих жертовних людей та громадські й релігійні організації, яких в Україні побільшало, особливо з війною Росії проти України.

  • Субота, Серпень 19, 2017 - 00:00

    Під час Всеукраїнської прощі до Крилоса 5—6 серпня ц.р., в суботу, Блаженніший Святослав, у супроводі владики Володимира Війтишина і його помічника владики Йосафата Мощича та представників обласної і районної влади, відвідав пластовий табір «Сокіл» на Рожнятівщині, архієпархіальний табір в Підлютім та обласний санаторій «Ясень» ім. Митрополита Андрея Шептицького.

  • П'ятниця, Серпень 4, 2017 - 00:00

    Визначальною складовою українського національно-визвольного руху кінця 80-х — початку 90-х років став широкий рух за відновлення діяльності Української Греко-Католицької Церкви, який за своїми масштабами вийшов за рамки суто релігійного питання і набув суспільно-політичного характеру за права і свободу Українського народу.

    Союз КПРС і РПЦ МП проти УГКЦ

  • Вівторок, Грудень 29, 2015 - 00:00

    28 грудня минуло 70 років, як після численних допитів і катувань протягом дев’яти місяців у внутрішній тюрмі НКВД УРСР, виснажений знущаннями, побоями, недосипаннями, голодом 79-літній єпископ-ординарій д-р Григорій Хомишин помирає у лікарні Лук’янівської в’язниці. Так блаженний мученик владика Григорій гідно завершить свій земний шлях і ввійде у Божу славу.

  • Четвер, Травень 23, 2013 - 00:00

    У вівторок, 21 травня, раптово відійшов у кращі світи до Господа правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владика Миколай Сімкайло. Він помер в реанімаційному відділенні Коломийської райлікарні в обідню пору. Причиною смерті став обширний інфаркт.

Про автора

Curriculum vitæ R.Ivasiv

За довідковим виданням «Журналісти Прикарпаття» (Івано-Франківськ, 2012р., с.38)

Р. Івасів «тричі брав участь у голодівці на Арбаті (Москва, 1989 р.) за легалізацію УКГЦ.

1989 р. брав участь в організації першої великої відправи УГКЦ (учні владики Павла Василика) на могилах Січових Стрільців в Івано-Франківську на Зелені Свята. Тогочасні молитовні заходи підпільної УГКЦ вилились у 50-тисячну демонстрацію з жовто-синіми прапорами за Незалежність України. Того ж року — в числі організаторів подібної відправи 12/XI в Чорткові, де видавав і редагував часопис «Сіяч».

Стояв біля витоків відродження української церковної преси на Прикарпатті в кін. ХХ ст.: був керівником інформаційно-видавничого відділу Івано-Франківської благодійної служби «Карітас» та першим редактором газети «Християнський вісник» Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

Нагороджений грамотою патріарха Любомира Гузара в 2007 р. за «багаторічне утвердження християнських основ і засад у житті українського народу та відстоювання духовних позицій Церкви в сучасності».

Експонував три персональних фотовиставки: «Духовні постаті. Дорогами служіння»,  «Опанас Заливаха. Пам'яті Майстра», «Добровольці: на лінії вогню».

Член НСЖУ з 2003 р. Останіх 10 років працює в Івано-Франківській обласній газеті «Галичина» редактором науки і релігії».

Коло зацікавлень і напрямних праці:

1) духовні постаті ієрархії, священства і вірних УГКЦ;

2) декомунізація суспільства і "рускій мір";

3) військове капеланство і духовно-психологічна реабілітація українських фронтовиків.

Статті автора на КО:

Патріарх Святослав і майбутнє України

Владика Володимир Війтишин: нашій Церкві потрібно голосно заявити усьому світові про своє існування, щоб роздерти комуністичну «залізну завісу», яка відділяла нас від цивілізованого світу

УГКЦ. На тлі комуністичної потвори

Сестра Соломія: Наше Згромадження покликане сповіщати про Воскресіння Христове, нести духовне миро і мир кожному людському створінню

Нотатки із зони АТО. Шлях єднання — в cамопожертві

Польове духовенство. Дух військового братерства

Владика Венедикт: Чого Бог хоче від мене?

Блаженний єпископ Григорій Хомишин: Боюсь про долю мого народу

Митрополит Володимир Війтишин: «Практикуючий християнин — запевнення живої Церкви й сильної Держави»

Розділена радість Різдва. «Фронтовий вертеп» вирушив на схід

Владика Володимир (Війтишин): Наша Церква ніколи не мирилася зі злом

«Тепер, коли намагаємося наблизитися до ЄС, хочемо критично і спокійно включитися в те, що в Західній Європі є доброго», - Блаженніший Любомир

Патріарх Святослав: Як віднайти себе

"Ми засудили чотири ідеології, які вчать ненавидіти людей іншої національності", - Глава УГКЦ

Будівничий Церкви. Владика Миколай завершив чин служіння Богові й народу