Коментар Апостола на 14-ту Неділю після Зіслання Святого Духа. Початок церковного року
  • Птн, 12/09/2014 - 23:30

1. Текст 1 Тим 2, 1-7

1. Передусім, отже, благаю, щоб відбувалися прохання, молитви, благання, подяки за всіх людей, 2. за царів і за всіх тих, що стоять при владі, щоб нам тихо та спокійно вести життя з усією побожністю та пристойністю. 3. Це добре й приємне в очах нашого Спаса Бога, 4. який хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди. 5. Один бо Бог, один також і посередник між Богом та людьми – чоловік Христос Ісус, 6. що дав себе самого як викуп за всіх: свідоцтво свого часу, 7. на що я був поставлений проповідником та апостолом, – правду кажу, не обманюю, – учителем поган у вірі й правді.

2. Головні особливості Пастирських листів[i].

Головною метою листів Павла до Тимотея та Тита (т. зв. Пастирські листи) було:

- застерегти від неортодоксального вчення;
- дати вказівки, як керувати місцевими церквами.

Павло обрав Тимотея на місійне служіння в Лістрі, і той зайняв місце Йоана Марка під час другої місійної подорожі (Дії 16:1-3). З того часу Павло й Тимотей були тісно пов’язані. Судячи із внутрішніх вказівок у посланнях, Павло залишив Тимотея керувати церквою в Ефесі (1 Тим 1:3), – пост важкий і відповідальний, особливо для людини відносно молодої (1 Тим 4:12).

Тит не згадується у Діяннях, але ми часто зустрічаємо його ім’я в Павлових посланнях. Там він фігурує як один із найбільш довірених помічників апостола. Павло залишив його на Криті, щоб той стежив за організацією церков на острові (Тит 1:5). Згідно з Тим 4:10, Тит згодом відправився (можливо для місій) у Далматію (сучасна Хорватія).

Тимотей та Тит будучи в числі найбільш довірених співпрацівників Павла у різний час отримали листи від великого апостола, котрі сучасною мовою можна було б умовно назвати підручником з церковного провідництва (1-2 Тимотея) та підручником з церковного життя (лист до Тита).

3. Історичний контекст уривку 1 Тим 2:1-7[ii].

Уривок з 1 Тим 2:1-7, котрий читається на Літургії на початок Церковного року торкається темизмісту публічної молитви Церкви. Щоб краще зрозуміти думки Павла, слід насамперед розуміти їх історичний контекст.

В 1 Тим 2:1-4 йдеться про те, що Римляни дозволяли людям, які займали залежне становище, поклонятися своїм власним богам, але вони повинні були також показати свою вірність Риму через поклоніння і богині Рима, і духу імператора. Оскільки юдеї поклонялися єдиному Богові і виключали всіх інших, Рим дозволив їм молитися і приносити жертви за здоров’я імператора, при цьому не молячись і не приносячи жертви йому самому. За імператора регулярно підносилися молитви в синагогах, щоб продемонструвати лояльність цих юдейських установ римській державі. Коли зелоти підняли повстання, прагнучи скинути з себе римське ярмо «в ім’я Бога», вони скасували жертвопринесення в храмі. Цей акт в 66 н. е. фактично означав оголошення війни Риму – через кілька років після того, як Павло написав це своє послання. Публічні молитви християн за імператора і представників місцевої влади свідчили про те, що вони є добропорядні члени громадянського суспільства (Єр 29:7). Однак задум Павла не обмежується просто бажанням збереження миру (1 Тим 2:2), він полягає в необхідності звіщати  Євангеліє (2:2-4).

В 1 Тим 2:5-7 йдеться про те, що Місія Христа та місія Павла відповідали намірам Бога, Його спасенному задумові, прагненню спасти всіх. В юдаїзмі мудрість, закон Божий або в певній мірі закон Мойсея, розглядалися як опосередковане божественне одкровення, але воно було в кінцевому підсумку дієвим тільки для Ізраїлю, а не для язичників. Більшість язичників вірили в багатьох посередників одкровення так само, як вони вірили в багатьох богів. Павло натомість стверджує, що існує тільки один посередник між Богом та людьми – Ісус Христос.

4. Коментар до 1 Тим 2:1-7.[iii]

Якщо б ми створювали свій особистий список тих за кого нам слід молитись, то більшість з нас почало б з тих кого знаємо та любимо: наша дружина чи чоловік, наші діти, наші батьки; інші близькі родичі; друзі, яких ми часто бачимо, про яких добре пам’ятаємо; хворі або вмираючі. Молитовні списки часто виглядають як концентричні кола, де ми самі є в центрі – і, безсумнівно, ми переконаємося, що, коли ми просимо про різні потреби, все зациклене на нас, на нашому власному житті, нашій роботі, наших обов’язках, наших турботах. Павло, звичайно, молиться про своїх друзів і родичів; ми знаємо це, тому що він постійно про це говорить. Але в цьому уривку він наполягає, щоб ми почали, так би мовити, з іншого кінця. Ми повинні молитися за людей, які «тримають» світ, правлячи, керуючи та пануючи. Для багатьох сучасних християн, особливо для тих, хто  виріс на Заході і ніколи не стикався у своїй власній країні з війною або заворушеннями, це часто здається дуже нейтральним. Багато християн у Західному світі задоволені (більш-менш) демократичними порядками та урядовою системою, яка там панує. Вони голосують кожні кілька років, час від часу беруть участь в опитуваннях громадської думки, і відчувають, що живуть у вільному суспільстві. Люди на Заході особливо не прагнуть міняти систему. Так, вони б хотіли, щоб їх політики розпоряджалися їхніми податками більш ефективно, інколи бурчать з приводу деяких дій їхніх правителів, але їх вчинки не змушують західних християн схиляти коліна в молитві за них, щоб просити Бога керувати ними і вести їх до поліпшення світу для всіх нас. Безліч християн, які відносно задоволені своєю країною, схильні думати, що молитви за царів і уряди – занадто нудна, конформістська річ, щоб нею займатися. Це схоже на підтримання статус-кво. Але ми живемо в країні, де вже багато років нестабільний уряд, корупція, та у недавньому минулому жорстока тиранія. В світі загалом багато людей живе в страху перед дзвінком у двері вночі, що означає, що прийшла таємна поліція, щоб схопити когось із вас, кого, можливо, будуть катувати або вб’ють. Найчастіше «уряд» знає про це, бере участь в цьому, або навіть багато в чому відповідальний за це. І тоді такі ситуації є нагодою просити день і ніч про добрих, сильних, мудрих, справедливих правителів, які захищатимуть наш мир і перешкоджатимуть тиранам і цинічним властолюбцям досягати своїх цілей. І, оскільки ми тепер живемо в такому маленькому світі, де новини, відео зйомка та звук виступів й інтерв’ю можуть облетіти весь світ в лічені секунди, де страждання в Судані, Сирії чи на Сході України можуть негайно з’явитися на екранах в Америці чи Новій Зеландії, то невже ми всі не повинні об’єднатися в молитві за добрі уряди в багатьох інших країнах світу, за ООН і всіх, хто прагне впливати на глав держав?

Цей хід думок точно приводить нас до того, що євреї зрозуміли в першому столітті. Вони страждали від переслідувань та несправедливих правителів протягом поколінь. Язичницькі монархи часто намагалися викорінити юдейську релігію. Знову і знову євреї благали Бога, щоб Він скинув тиранів-гнобителів і дав їм свободу, як зробив був з фараоном під час Виходу. Але вони також зрозуміли важливий урок, як вести себе, чекаючи від Бога визволення. Коли вони були в полоні у Вавилоні і пристрасно бажали, щоб Вавилон був повалений, а вони могли б знову повернутися додому, пророк Єремія (29:7) сказав їм, що в цей період очікування вони повинні заспокоїтися, жити звичайним життям і молитися Богові за Вавилон. Якщо Вавилон буде жити мирно, то й у них буде мир. Я вже чую протести деяких ревних християн. Це недозволена поступка! Звичайно, ми повинні молитися проти язичницьких правителів. Вони експлуатують своїх громадян, вони пригнічують їх, вони творять беззаконня і за це мають бути повалені. Мабуть, частково це вірно. Але шляхи Бога – не наші шляхи, і Він не обов’язково робить так, як ми того хочемо. Можна закликати пророків, щоб проповідувати проти тиранічних режимів. Але звичайним людям часто важливіше займатися своїми справами, жити мирно, дбати про сім’ю, здійснювати богослужіння, і ні в якому разі не думати, що тільки силові методи та політичні лідери зможуть усе змінити. Без духовних і молитовних громадян не можливе постання мирного суспільства. Це зрозуміли багато євреїв за часів Ісуса. Римляни змусили всі підкорені ними народи молитися імператору, волаючи до нього як до владики і спасителя. Але римляни також зрозуміли, що це не буде працювати з євреями, які вважали, що є тільки один Бог; Отже, завойовники дозволили їм молитися своєму Богові за імператора. Це і є контекст відносин перших християн до молитви за можновладців. І зауважте, як Павло це оцінює. Просіть за всі влади – бо це угодне «Богові, нашому Спасителеві»! Є тільки один Спаситель, і це далеко не Цезар, або яка-небудь інша людина, яка б вона не була могутня. Однак те, що видається нам дивним – молитва за владу, навіть за язичницьку, те стане частиною Божого задуму про поширення Доброї Новини по всьому світу. Коли правителі роблять свою справу, то, навіть якщо вони самі не визнають Бога, вони створюють світ і соціальну стабільність, яка дозволяє людям спокійно поклонятися Богу і створювати сім’ї та громади, які прагнуть до святості. Зокрема, коли в країнах мир, простіше проповідувати Благу звістку. Бог хоче, щоб люди всіх рас, кольору шкіри та мови прийшли до Нього і знайшли справжнє «спасіння». Вірші 4 і 7 вказують на те, що молитва за мир – це частина апостольської місії, націленої на досягнення цього спасіння.

Павло також знову заявляє про свій єврейський монотеїзм, помістивши його в центр своїх міркувань: апостол нагадує своїм адресатам основи правильного сприйняття молитви за правителів. Вони не боги, тому що є тільки єдиний Бог. При цьому ніхто з правителів не може стверджувати, що він – втілене божество, тому що є тільки одна людина, яка «посередник між Богом і людьми» – Ісус. Стих 5 швидше подібний до1 Кор 8:6 (для нас, однак, є лиш один Бог, Отець, від якого все і для якого – ми; і один Господь Ісус Христос, через якого – усе, і ми через нього): він пропонує дивовижне переображення єврейського монотеїзму, де Ісус виявляється в центрі картини. Як і там, таке уявлення про Бога запобігає можливості поклоніння земним правителям, і заохочує нас замість цього молитися за них Богові. Відмінність від єврейського монотеїзму в тому, що це уявлення про Нього зосереджено на Ісусі, який помер як Відкупитель гріхів усього світу (вірш 6), і це значить, що новина про цього єдиного Бога, цього Спасителя, повинна тепер поширитися по всьому світу.

Як часто можна виявити в текстах Нового Завіту, заклик до молитви – це також запрошення подумати: про Бога і світ, і про задум Бога для всього людства. Не задовольняймося гаслами цього світу, які пропонують, щоб ви або поклонялися існуючій політичній системі, або намагалися її повалити. Спробуйте замість цього молитися за ваших правителів, і ви побачите не тільки те, що Бог зробить у нашому суспільстві, а й те, як ваша власна позиція стане твердою, зміненою і зрілою.

о. д-р Юрій Щурко, УКУ

[i] Думки взяті з Metzger B. M. The New Testament. Its Background Growth and Content, Nashville, Abingdon Press 2003, 273-276.

[ii] Думки взяті з Keener, C. S.,  The IVP Bible background commentary : New Testament,  Downers Grove, Ill.: InterVarsity Press1993 (Libronix electronic edition).

[iii] Думки основані на Wright, N. T. Paul for Everyone: The Pastoral Letters: 1 and 2 Timothy, and Titus (New Testament for Everyone) Westminster John Knox Press. Kindle Edition, 17-21.