Коментар владики Михаїла з приводу ситуації що склалася в Криму
  • Пон, 17/03/2014 - 15:55

Військовий єпископ Михаїл Колтун відповів на запитання газети «Львівська пошта».

Якою має бути сьогодні адекватна відповідь на ситуацію в Криму?

Роздумую про життя і його вартість я можу з впевненням сказати: святого втрачати не можна. Як для християнина є обов’язок зберігати всі заповіді і якщо однієї не збережеш то чи ти спасешся? Ні. Тож коли ми говоримо про нашу Батьківщину, її цілісність, то якщо ми знехтуємо чимось найменшим то спасення нам не буде. Цілісність Батьківщини – це священний обов’язок не тільки військовослужбовця, силових структур, парламенту, влади, це є священний обов’язок кожного християнина, який живе на цій священній землі. Це не йдеться тільки про землю чи про море. Тут йдеться про людину, яку ми не можемо залишити в тім краю. Це є наше священне завдання – зберегти цілісність. Ціною свого життя, ціною будь-яких втрат ми це повинні берегти. І це буде свідчення всім народам, а особливо тим, за які ми боремося.

У випадку розгортання воєнних дій чи готові капелани УГКЦ виступити разом з військами і якщо так, то в який спосіб добираються кандидати на цю службу?

Коли йдеться про надання священиків у військо, то ми готуємо списки кандидатів. Вже багато зголосилося йти у військові формування чи тимчасового формування чи штатного. Священики зголосилися по своїй добрій волі, записалися, щоби бути душпастирями-капеланами у військах. Для цього існують певні вимоги. В першій мірі, щоб священик був здоровий, щоб був охочий, щоби не вносив складнощів в родину, в парафію, щоби був рекомендований і підтриманий іншими священиками, щоби він міг витримати запити, які ставить до нього військова служба, дисципліна і Церква. В той час коли ми будемо віддавати священиків у ряди військовослужбовців, то вони будуть зобов’язані пройти інструкцію, військову підготовку, щоби знати військовий статут, щоби знати медицину, як давати собі раду і іншому допомагати у різних ситуаціях. А також душпастирську інструкцію, яка дуже буде потрібна для співдії з військовослужбовцями. Також важливо, щоби у священика-капелана була злагоджена екуменічна позиція, бо коли йдеться про оборону Вітчизни то найкращий спосіб є співдія священиків різних конфесій. Це є живе випробування Церкви на потребу присутності у військах і всі ми маємо бути готові захищати свою Батьківщину.

Прес-служба єпархії