Комісія Єпископатів ЄС: не ігнорувати право на життя ненародженої дитини
  • Срд, 09/02/2022 - 13:54

Комісія Єпископатів Європейського Союзу відреагувала на пропозицію Емануеля Макрона доповнити Європейську хартію фундаментальних прав людини, включивши до неї визнання аборту «правом».

Очільники Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) висловили глибоку стурбованість щодо промови, з якою Емануель Макрон, Президент Франції, яка в цьому півріччі головує у ЄС, виступив у Європейському парламенті 19 січня 2022 року, пропонуючи оновити Європейську хартію фундаментальних прав, аби включити до неї визнання права на аборт.

Невід’ємна гідність людини

У заяві, опублікованій 8 лютого 2022 р., яку підписали кардинал Жан-Клод Оллеріш, очільник COMECE, та його заступники, зазначається, що від самого свого початку процес європейської інтеграції завжди був підтримуваний Церквою. «Ми згідні із президентом Макроном щодо важливості захищати та поширювати цінності Європейського Союзу. Але хочемо підкреслити, що однією з головних цінностей є пошана до гідності кожної людини на кожному етапі її життя, особливо, коли йдеться про становище повної беззахисності, як у випадку ще ненародженої дитини», – пишуть вони, нагадуючи про те, що батьки-засновники об’єднаної Європи надавали фундаментальну важливість невід’ємній гідності людської особи.

Гарантувати підтримку жінкам у важких ситуаціях

Єпископи зазначають, що усвідомлюють складність ситуацій, в яких перебувають матері, які роздумують про аборт і наголошують на тому, що належне піклування про тих, які через вагітність потрапляють у скрутне становище, «повинно також бути обов’язком наших суспільств», включаючи і служіння милосердя Церкви. Вони підкреслюють, що жінки у важкому становищі не повинні бути покинутими наодинці, але також «не можна ігнорувати права на життя ще ненародженої дитини». Вони обоє «повинні отримати необхідну допомогу та підтримку».

Несправедливий закон

«З юридичної точки зору не існує признаного права на аборт у європейському та міжнародному законодавстві», – підкреслюють ієрархи, наголошуючи, що спроби змінити ситуацію, впроваджуючи гадане право на аборт у Хартію фундаментальних прав Європейського Союзу, «не лише суперечить віруванням та фундаментальним європейським цінностям, але було би несправедливим законом, позбавленим етичного фундаменту та приреченим бути причиною постійного конфлікту між громадянами ЄС». За словами авторів звернення, європейська інтеграція повинна сприяти пошані різних ідентичностей та уникати ідеологічного диктату. А тому вони вважають, що згадана пропозиція не може сприйматися як спроба «влити нове життя в наші фундаментальні права».