Комісія єпископатів ЄС про резолюцію Європарламенту щодо права на аборт
  • Нед, 10/07/2022 - 10:07

У четвер Європейський Парламент схвалив резолюцію про включення аборту до Хартії фундаментальних прав Європейського Союзу, засуджуючи нещодавнє рішення Верховного Суду США. Комісія єпископатів ЄС називає це створенням ідеологічних бар’єрів і джерелом поляризації.

«Засуджуємо вчорашнє прийняття Європейським Парламентом цієї резолюції», – читаємо в заяві, яку в п’ятницю, 8 липня 2022 р., поширив о. Мануель Барріос Пріето, Генеральний Секретар Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (Comece). Заява побачила світ наступного дня після того, як була прийнята резолюція, що набрала 234 голоси «за», 155 – «проти» та 38 «утрималися», згідно з якою вимагається включення аборту до Хартії фундаментальних прав Європейського Союзу та засуджується те, що сталося в США, де Верховний Суд скасував на федеральному рівні так зване право на аборт, залишивши повноваження регулювати це питання поодиноким штатам.

В заяві Comece зазначається, що ця резолюція «відриває шлях до викривлення загальновизнаних людських прав та спотворює трагедію аборту для матерів у важкому становищі». Комісія закликає трудитися «задля більшої єдності між європейцями, а не над тим, щоби створювати ще більші ідеологічні бар’єри та поляризацію». А тому нагальним є «підтримувати вагітних жінок і допомагати їм долати труднощі в проблемних ситуаціях».

Вихід за межі компетенцій

Згідно з Comece, «Європейський Парламент не повинен втручатися в таку сферу, як аборт, що виходить за межі його компетенцій, ані втручатися у внутрішні справи демократичних країн ЄС чи третіх країн». В заяві наголошується, що «підтримка радикальних політичних програм підважує фундаментальні права, між якими свобода думки, сумління, релігійна свобода, свобода вираження та зібрань, а також завдає шкоди суспільній згуртованості». Крім того, включення аборту до Хартії фундаментальних прав ЄС «у контексті можливого перегляду Трактатів ЄС, може нести серйозну загрозу для цього процесу реформи», посилюючи протистояння між співгромадянами та між країнами-членами.