Критичний момент для католицької освіти в Австралії
  • Чтв, 25/06/2020 - 12:36

В Австралії щораз менше учнів навчаються в католицьких початкових школах. Це явище особливо помітно в східному передмісті Мельбурна, другого за величиною міста на цьому континенті. Громади іммігрантів, усвідомлюючи високі витрати на освіту, обирають безкоштовні державні школи.

По всій країні кількість записів до католицьких шкіл знизилася з 2014 р. майже на півтора відсотка. – Натомість записи до державних шкіл збільшилися на стільки ж, – пояснює доктор Емма Рове Emma Rowe, викладачка університету Дікіна у штаті Вікторія. У східному передмісті Мельбурна, колись католицького серця країни, кількість записів за той же період знизилася більш ніж на 12%, в середньому на 31 учня на школу.

Причиною цього є не тільки погіршення фінансової ситуації місцевих сімей. – Ще одним чинником є занепад релігійних традицій та переконання, що католицькі школи можуть бути догматичними в релігійному плані. Зростає і кількість китайських іммігрантів, які не обирають католицьких шкіл для своїх дітей. Сексуальні скандали в середовищі духовенства також не без значення, – каже Рове.

– Це критичний момент для католицької освіти, якщо кількість записів у наступні роки зменшуватиметься, і цього й очікують, багато з цих шкіл припинять своє існування, – додає вона.

У зв’язку з описаним явищем католицька середня школа Emmaus College оголосила, що з наступного року учні, які закінчили католицьку початкову школу, матимуть пріоритет, і лише після цього будуть розглянуті заяви дітей, які відвідували державні чи незалежні школи. «Це рішення покликане підтримати католицьку освіту», – йдеться у повідомленні закладу.