Глава УГКЦ: Здійснилося пророче бачення Івана Павла ІІ щодо польсько-українського примирення
  • Втр, 09/06/2015 - 13:44

Те, що робиться в польсько-українських відносинах в ці дні – величезне благословення від Бога, і в той же час здійснення пророчого бачення святого Івана Павла II щодо польсько-українського примирення. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді у Ченстохові.

Предстоятель Церкви відзначив, що він як і його попередники кардинали Мирослав Іван Любачівський та Любомир Гузар, які також колись стояли на цьому місці, хотів би висловити свою подяку за всі прояви духовної підтримки і солідарності з українським народом, яку останнім часом проявляють ієрархи, духовенство та вірні Римо-Католицької Церкви в Польщі.

Зокрема, відзначив Архиєрей, проявом близькості з нами є ініціатива спільноти отців Паулінів, які на Ясній Горі молилися до Матері Божої за мир в Україні.

«Останні драматичні події на Київському Майдані та на Донбасі, - наголосив Блаженніший Святослав, - не тільки ще більше поєднали поляків та українців, а й показали, наскільки ми потрібні одні одним, а також спонукають нас до подальших спільних дій».

«Доброта і співчуття,- вважає Глава Церкви, - які поляки проявляють до української спільноти, яка за останній рік понесла так багато жертв і пережила величезні страждання у наслідок війни, є символічним завершенням процесу, який отримав новий імпульс у спільних деклараціях примирення, підписаних нашими Єпископатами 2005 і 2013 роках».

Саме тут, пригадав Предстоятель, на Ясній Горі в 1988 році Примас Юзеф Глемпа від імені польського народу вітав кардинала Мирослава Івана Любачівського разом з єпископами з України у час, коли Українська Греко-Католицька Церква ще перебувала в підпіллі. «Саме сюди, у Ченстохові, у польську духовну столицю прийшли мої побратими, щоб взяти участь в ювілейних урочистостях 1000-річчя Хрещення Київської Русі. І робилося це все з ініціативи харизматичного і великого Папи ХХ століття святого Івана Павла II…», - наголосив Блаженніший Святослав.

«Нехай всемилостивий Бог через заступництво святого Івана Павла II і заступництво Пресвятої Богородиці в її Ясногорському чудотворному образі допоможе польському та українському народові зміцнити взаємопримирення і добросусідство, щоб ми завжди змогли охоче і з задоволенням ділилися один з одним своїми духовними дарами на славу Божу!», - побажав Глава УГКЦ польському і українському народові.

Пригадуємо, що Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви 8-9 червня перебуває у Польщі з душпастирським візитом.