Левко Скоп і Олена Білоус запрошують львів’ян скласти спільну молитву до митрополита Андрея
  • Пон, 13/02/2017 - 18:11

Дорогі друзі, у приміщенні ЛДС СД УГКЦ, 19 лютого о 16 год, за адресою: вул. Хуторівка 35, відбудеться унікальний благодійний захід «ТАЄМНИЦІ СТАРОЇ ЛАВРИ або МОЛИТВА ДО МИТРОПОЛИТА». Під час якого митці різних галузей мистецтва у свій спосіб складуть молитву до Митрополита. Рівно ж львівян запрошують на допремєрний показ полотен, відомих художників, які стануть лотами благодійного аукціону, що відбудеться згодом.

В одному проекті організатори прагнуть поєднати виставку сакрального мистецтва, олійного живопису, конференцію, молитву і концерт. « В нашому цеху працюють флористи і художники, музиканти і вокалісти , і все це для того, щоб відновити спадщину владики Андрея» - зазначає ініціатор заходу Олена Білоус.

Ідея благодійного проекту визріла під час наукової конференції: «МУЗЕЙ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ У ЛЬВОВІ– СПАДЩИНА МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО» у часі святкування 150-літнього ювілею від дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Настоятель Свято-Іванівської Лаври єрм-др. Юстин Бойко розповідає, що під час згаданої конференції було запрезентовано унікальні архівні документи, що засвідчили, що Свято-Іванівська Лавра і Музей є спадщиною братів Шептицьких і приречені на співпрацю для духовного і сакрального розвитку Львова у майбутньому.

«До проекту долучились всесвітньо відомі митці, такі, як 
ЛЕВКО СКОП – мистецтвознавець, художник- реставратор, іконописець, учасник творчого обєднання "КАКТУС", громадський діяч.
ЮРІЙ СМОЛЬСЬКИЙ – викладач рисунку на кафедрі графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв, член журі щорічного Всеукраїнського конкурсу академічного рисунку "Срібний штрих". Брав участь у мистецькому проекті "ДНІ ГАЛИЧИНИ У ФРАНЦІЇ" Виставки живопису у містах Анже, Монтреву, Бопро.
ПЕТРО СМЕТАНА – Член Національної Спілки Художників України з 2012 р., учасник стипендіальної програми Gaude Polonia -2016. Засновник і куратор альтернативного виставкового простору "Продукти". автор чисельних виставок в Україні та поза її межами.,
МИХАЙЛО СКОП – засновник першої інтернет-галереї українського іконопису всіх шкіл і періодів icon.org.ua.
ТЕТЯНА ДУМАН – молода українська художниця з яскравою, самобутньою мистецькою мовою. У ній поєднана глибока духовність і вишукана скромна простота. 
ЛЮБА ЛЕБІДЬ-КОРОВАЙ - створює тематичні композиції в авторській техніці. Учасниця багатьох персональних і групових українських та міжнародних виставок. Член НСХУ з 1990 року. 

І ще унікальним у заході є те, що виставка відкриє вам людину, яка не є українцем за походженням, а ні художником за фахом, але робота під назвою «Молитва простого олівця» угорця АДРІАНА КОСО не залишить Вас байдужими» - розповідає ініціатор заходу ОЛЕНА БІЛОУС.

Щоб залишити таємничість, адже саме таку назву отримав проект , портрети митрополита як і більшість робіт можна буде побачити на самій виставці.

«З великою приємністю хочу зазначити, що свою молитву складе і вокальна формація ПІКАРДІЙСЬКА ТЕРЦІЯ, адже у відлунні поколінь ми зустрічаємо той факт, що батька з малими хлопцями вокаліста згаданої формації Славка Нудика, коли той був маленьким хлопцем, сам митрополит Андрей у своїй машині возив вулицями Унева задля потіхи малих дітей. Саме тому їх участь у даному проекті не є випадковою», - продовжує привідкривати таємниці ОЛЕНА БІЛОУС.

Благодійний захід музичним супроводом підтримає Духовий оркестр ЛДС Святого Духа, котрі підготували для цієї події новий репертуар, який ще не виконували до цього часу.

Отож, запрошуємо, вже 19 лютого, спільно з монахами, художниками і музикантами , флористами і науковцями на "МОЛИТВУ ДО МИТРОПОЛИТА " 

Довідка: Святкування у Львові 150-річниці від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, відкрило львів’янам невідому сторінку його спадщини – Свято-Іванівську Лавру. Пригадаємо, що Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу, була заснована Митрополитом Андреєм Шептицьким . 
Ігумен новозаснованої Лаври о. Климентій Шептицький встиг до початку війни задумати спільний проект з директором Національного музею Іларіоном Свінціцьким – заснувати на території Лавру і музей. До нього перенесли стародавню пам’ятку бойківської архітектури церкву св. Миколая з села Кривки, Турківського району. Церкву, що стала першою дерев’яною у Львові, монахи студити використовували для своїх духовних потреб, а митрополит Андрей Шептицький під час освячення віддав її під покров Софії – Премудрості Божої, щоб вона у Львові персофінікувала Київську святу Софію. 
З приходом настоятеля монастиря єрм. Юстина Бойка у Лаврі спадщина митрополита розпочала своє відродження. У приміщенні адміністративного будинку було віднайдено унікальні фрески , що були виконані студитською іконописною школою 30-х років ХХ століття, відновлено старовинний кират(пристрій для видобування води) і зведено над ним каплицю, облагороджена територія старого цвинтаря, встановлено на ній хрест і каплицю.
Ще багато таємниць приховує Лавра, і багато робіт покликані до її відновлення: подальше відновлення фресок, заміна дерев’яної гонти, реставрація дерев’яних церков. То ж нехай даний проект для відновлення Свято-Іванівської Лаври стане "молитвою до митрополита" усіх учасників заходу.
 

Христина Кутнів