Лікарі-католики про деструктивність страху в епоху пандемії
  • Пон, 27/04/2020 - 18:13

Сьогодні ми часто відчуваємо страх, оскільки заперечуємо свою вразливість та слабкість, а в умовах захворювання це стає ще більш очевидним, – зазначили у своєму зверненні лікарі-католики Буенос-Айреса.

У тексті, який підписала віцеголова організації Елен Ріта Пасі, наголошується, що це почуття можна подолати лише «ласкою віри, силою прихильності до Христової Церкви та її вчення».

Медики вдячні всім тим, хто в умовах нинішньої кризи виявив готовність піклуватися про хворих і таким чином, зіткнувшись зі страхом, «дав таку відповідь, яка наближає до святості».

Автори звернення зазначають, що в багатьох країнах доступ до медичної допомоги залежить від платоспроможності, що ще більше посилює страх заразитися і в підсумку перетворюється на «звинувачення іншої людини, яку сприймають як не схожу на нас».

«Звинувачують лікарів, медсестер, санітарів, що вони можуть заразитися, доглядаючи за пацієнтом. Звинувачення звучать проти сусіда, оскільки він з іншої країни, проти людини іншої національності чи культури – вважається, що вони можуть заразити», – звертають увагу аргентинські лікарі.

Усі звинувачення – це крик «морально нездорового суспільства, яке не боїться дискримінувати іншого». Немає гіршого рабства, аніж рабство страху, наголошують автори послання, зазначаючи, що страх може виявити найгірше, що є в усіх нас.