Лист Апостольського Нунція в Україні митрополиту Мечиславу Мокшицькому
  • Пон, 18/01/2016 - 13:41

Ваше Високопреосвященство!

Сьогодні минає 25 років як Святіший Отець Йоан Павло II, після багатьох років атеїстичних гонінь, відновив діяльність перших католицьких дієцезій латинського обряду в Україні. Цей факт в поєднанні з виходом із катакомб Греко-Католицької Церкви, став фундаментальним знаком в історії християнської віри в Україні.

Мова не йшла лише про ініціативу чисто адміністративного характеру. Визнання відродження Церкви має глибоко богословський характер. Це означає, що Містичне Тіло Христа, яке більше не може бути викинуте на смітник, навіть через найбільш жорстоке насильство, після того, як Господь Ісус воскрес із мертвих, повертає до регулярної функції знаряддя благодаті, які дають спасіння, а особливим чином Таїнства Церкви і діяльність тих, хто їх звершує, а також і весь святий Божий люд, який через Таїнства народжений, сформований і підтримується при житті, щоб підготуватися до зустрічі з Відкупителем, коли Він повернеться у славі.

Все це, хоча і не було повністю заборонено завдяки мужності сповідників віри, які таємно і з ризиком для життя продовжували визнавати і практикувати свою віру в Бога, Який є Любов, в єдності з Папою, могло почати ставати чимось природним, відбудовуватися у повних формах. Ми також знаємо, що не бракувало багатьох труднощів, враховуючи лютість осіб, які намагалися стерти Бога з серця людини, забуваючи те, про що нагадує нам святий Августин, що "в серці людському живе істина", ця свобода, яку ніщо і ніхто не в змозі порушити.

У цей день Папський Нунцій в Україні єднається в радості Латинської Церкви, яка тут присутня, працює і збагачує своїм особливим внеском шлях віруючих в Христа; єднається з Вашим Високопреосвященством, з всечесними братами у єпископстві, зі священиками, дияконами, монахами і монахинями, і з усім віруючим народом. Радіє з Вами вся Католицька Церква присутня в цій улюбленій країні. Єднається також в цій радості, через особливе служіння наступника Апостола Петра, вся Католицька Церква, яка разом з Вами співає гімн: "Тебе Бога славимо" за повернуту свободу. Я також переконаний, що сьогодні в таємниці Церкви, яка ніколи до кінця не була цілковито об’явлена і повністю пережита, всі віруючі в Христа радіють, а разом з ними і всі люди доброї волі, бо не лише було частково відшкодовано богохульство проти істини про Бога, але також і справедливість, яка є універсальною цінністю, отримала 25 років тому належне їй визнання.

Єднаючись в подячній молитві до Бога, Який ніколи не забуває своїх обітниць, я висловлюю мою внутрішню радість і мої щирі побажання. Одночасно я з задоволенням передаю Папське благословення, яке Святіший Отець Франциск із серця уділяє, пам'ятаючи також про страждання і жертви віруючих, які вчинили цей день можливим.

Ваше Високопреосвященство, прийміть вираз братерської поваги у Христі.

Відданий у Господі Архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій.

Київ, 16 січня 2016 року