Литва, перший етап 25-ї Апостольської подорожі Папи Франциска
  • Суб, 22/09/2018 - 11:58

Литва, історія якої позначена атеїзмом та релігійними переслідуваннями, переживає незабутні хвилини – візит Святішого Отця Франциска.

Литва, перший етап 25-ї Апостольської подорожі Папи Франциска до балтійських країн, що триває від 22 до 25 вересня 2018 року, відкрила обійми й серце, щоб прийняти слово Вселенського Архиєрея – вчителя життя, щоб слухати його вказівки й поради, які спрямовують на шлях справжнього добра, справедливості, пошани до кожної людської особи та всієї людської спільноти.

Разом з усім литовським народом та народами Балтики також і ми, українці, уважно прислухаємось до слів Святішого Отця, адже й наша батьківщина крокує подібним шляхом віднови й долання труднощів, прагнучи будувати справедливе, гідне тисячолітньої християнської традиції, суспільство.

Теперішня ситуація Церкви в Литві

Якою ж є теперішня ситуація католицької Церкви в Литві, в якій проживає також і кілька десятків тисяч українців, адже історія України, а, зокрема, греко-католицької Церкви, тісно пов’язана з Литвою.

Отож, майже 80% з понад тримільйонного населення країни становлять католики. Варто згадати, що за 25 років, тобто від візиту святого Івана Павла ІІ, їх кількість зросла на майже 7%. У Литві є 17 єпископів, майже тисяча священиків, понад 550 черниць. У восьми церковних округах нараховується 712 парафій та 227 душпастирських осередків. На кожного священика припадає 3200 вірних. У душпастирській праці допомагають понад 900 катехитів-мирян, а католицька Церква має під своєю опікою понад 470 навчальних закладів та майже 200 харитативних осередків та центрів соціальної допомоги.

Християнство в Литві

Перші спроби ввести християнство на литовські землі здійснилися в половині ХІІІ сторіччя. 1248 року литовський князь  герцог Таутвілас охристився в Римі. 1251 року герцоґ Міндавґас охрестився разом з дружиною, двома синами та своїми дворянами. Як Таутвілас, так і Міндавґас, зробили цей крок, ведені радше політичними міркуваннями, подібно як це було в Польщі, Русі-Україні, Угорщині та інших європейських держав.

Щойно 1387 року починається християнська доба Литви. 1377 року державу владу Великого Литовського Князівства перебрав Ягайло, син Алґірдаса. Його мати була християнкою, як і чотири брати та дві  сестри. Він одружився з Ядвіґою, дочкою польського короля Людовика, який не залишив по собі нащадкам чоловічої статі. Таким чином, Ягайло поєднав під однією короною Польщу й Литву, рік перед тим прийнявши хрищення в Кракові. Повернувшись на батьківщину, народ в перших місяцях 1387 року він наказав охристити у Вільнюсі весь литовський. Від того часу литовці вірно й міцно зберігають католицьку віру, не зважаючи на переслідуваня, зокрема в ХХ столітті.