Лондон більш релігійний, ніж решта країни
  • Чтв, 25/06/2020 - 12:53

Парадокс полягає в тому, що в столиці Великобританії є більше католиків, ніж англіканців.

  • У Лондоні є більше католиків, ніж англіканців.
  • Жителі столиці Великобританії також більш консервативні, ніж жителі решти країни.
  • Лондонці частіше, ніж жителі інших міст та провінцій, практикують духовне життя, включаючи регулярні молитви.

Лондон є більш релігійним і соціально консервативним, ніж решта Великобританії – повідомляє газета «The Guardian», посилаючись на дослідження, проведені християнською групою «Theos». Вона додає, що жителі столиці частіше моляться та беруть участь у Літургії, а християни допомагають своїм ближнім більше, ніж нерелігійні особи, вони частіше долучаються до благодійних ініціатив та частіше роблять благодійні пожертви. Водночас значна меншість почувається марґіналізованими через свою віру. «Інколи здається, що в Лондоні є два міста: одне святе, а друге світське. Звичайно, є значна розбіжність у цінностях», – кажуть автори опитування.

Відсоток осіб, які вважаються релігійними, становить 62% у столиці, порівняно з 53% в решті Великобританії, ймовірно, через значну присутність імміграційних громад та діаспори. Щочетвертий житель Лондона відвідує богослужіння принаймні один раз на місяць, порівняно з щодесятим за межами столиці; 56% християн у Лондоні моляться регулярно, порівняно з 32% християн у решті Великобританії.

Лондонці частіше зазначають, що сексуальні стосунки до шлюбу є чимось поганим (24% порівняно з 13% у всій країні), і те ж саме кажуть про одностатеві стосунки (29% порівняно з 23%). Що стосується евтаназії у випадку невиліковної хвороби, то 38% лондонців порівняно з 27% за межами столиці стверджують, що це щонайменше погано.

Згідно з дослідженням, найбільша християнська конфесія в Лондоні – католицизм (35% християн), далі англіканство (33%), п'ятидесятники (7%) та православні (6%), і їх у відсотках більше, ніж за межами столиці. П'ята частина жителів Лондона ототожнюється з нехристиянською релігією, на відміну від 7% у решті Великобританії. Приблизно щодесятий житель Лондона є мусульманином, порівняно з менш ніж 2% за межами столиці. Крім того, у Лондоні існують всі нехристиянські релігійні групи.