"L'Osservatore Romano" про втрачену культуру жалоби
  • Срд, 30/01/2013 - 00:00

Про страх сучасної людини перед дійсністю смерті пише 29 січня в  "L'Osservatore Romano" автор Адоне Камерон. Він зауважує, що для сьогоднішнього соціуму смерть і викликані нею  переживання вважаються "втраченим часом". Але вся історія і культура людства - розвиток скульптурного мистецтва, єгипетські піраміди і обеліски - відображають повагу до переходу людини до вічного життя. Сучасна ж людина робить вигляд, що смерть ніколи не прийде, не настигне її, зауважує автор.

 

Для Камерона,  це відображення панівної культури, в якій акцентується біологічний, а не релігійний вимір. Він цитує американського філософа Джорджа Стейнера: "І наукою, і освітою останній акт життя баналізується і ховається. Прощай, смерть! Таким чином, ми втратили сенс кінця".

Але чи дійсно людина хоче бути і ставати такою: машиною без ранимости і болю? - запитує журналіст і висловлює стурбованість, що таку спадщину сучасне суспільство може залишити своїм дітям. "Ми багато робимо, щоб підтримувати, розвивати і захищати культуру, і не звертаємо уваги на культуру жалоби, на якій засновано спадщина мудрості", - підсумовує автор.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va