L`Osservatore Romano: зачаття дитини з ДНК трьох осіб - моральне зло
  • Пон, 03/10/2016 - 21:21

Про етичне зло експериментів по зачаттю дитини з ДНК трьох осіб пише на сторінках L`Osservatore Romano Лаура Палаццані, викладач біоетики римського університету LUMSA.

Американське видання New Scientist повідомило про те, що п'ять місяців тому, в травні, в Мексиці народилася перша у світі дитина з трьома біологічними батьками. Хлопчик несе в собі 3 ДНК: батька, матері і мітохондріальну ДНК третьої особи - жінки-донора.

Увечері 27 вересня 2016 року в ексклюзивному репортажі американський журнал New Scientist повідомив про появу в Мексиці першої дитини, яка народилася завдяки новій технології екстракорпорального запліднення з ДНК трьох різних людей. В результаті складних маніпуляцій хлопчик на ім'я Авраам, якому скоро виповниться півроку, отримав ядерну ДНК двох батьків і мітохондріальну ДНК жінки-донора, завдяки чому не успадкував важке генетичне захворювання своєї матері.

На перший погляд, пише Палаццані, цей випадок здається біоетично допустимим: використовуються технології, щоб народилася дитина без спадкової патології.

Однак в дійсності, підкреслює автор, на сьогодні дана технологія має експериментальний характер і офіційно дозволена тільки у Великобританії.

Ця технологія не верифікована і науково не підтверджена, а тому існує певна непропорційність між очікуваною користю (народження дитини без спадкового захворювання) і можливою небезпекою.

Автор статті стверджує, що технологія заміни мітохондрій може викликати серйозні генетичні аномалії, так як вона пов'язана з перенесенням невеликої частини ДНК, а значить і генетичних ознак (близько 0,05%).

Але дізнатися про це неможливо відразу - знадобляться місяці, а може, й роки спостереження за розвитком дитини.

Викладач біоетики Палаццані вважає, що, застосовуючи репродуктивні технології, слід завжди брати до уваги права всіх суб'єктів: цінувати природне бажання батьків мати дітей, але в так само - природнє право ненароджених не бути знищеними (автор має на увазі редукцію «надлишкових» ембріонів).