Луцька дієцезія РКЦ: дякуємо за 25 років повернення катедри
  • Пон, 27/06/2016 - 08:24

Хвиля ювілеїв котиться Україною. Цей рік є багатим на події і річниці. Не є виключенням Луцька дієцезія.

Ця дієцезія на північному-заході України є сама по собі невелика. Як територіально, так і за кількістю вірян та духовенства. Охоплюючи територію двох областей (40 190 км2, Волинська і Рівненська області) вона нараховує 30.000 католиків латинського обряду, 29 священиків та 33 парафії, на території дієцезії служать богопосвячені особи з 6 згромаджень. Таку інформацію подає дієцезіальна сторінка. Однак ці землі добре пам’ятають велику кількість незламних свідків віри – священиків і мирян, які зберегли дар віри для наступних поколінь.

16-IMG 1799

17-IMG 1801

За цих свідків, за всі Божі благодаті, за 25-річницю повернення катедри дякували у суботу, 25 червня, у Луцьку. Серед славних сповідників Христа – єпископ луцький Слуга Божий Адольф Петро Шельонжек (1865-1950), о. Владислав Буковінський, о. Броніслав Джепецький, о. Йосиф Кучинський та інші. Однак, не бракує і у сучасному світі пастирів, які частину свого життя віддали служінню пастві на Волині, аби відродити Христову Церкву.

22-IMG 1817

23-IMG 1822

25-IMG 1834

Вважається, що Луцька дієцезія чи не найбільше постраждала від атеїстичної політики радянської влади. Довгий час всі храми тут були закриті і священиків не було. Фактично вірян треба було збирати «по крихтах», а за кожен храм - боротися.

27-IMG 1842

30-IMG 1855

Щодо катедри у Луцьку, то у 1948 році вона закрила свої двері для богослужінь, і аж до 1970 року використовувалась як склад господарських товарів. Починаючи з 1970 протягом 6 років храм служив як музей історії та атеїзму. У 1991 році святиню вдалося повернути вірянам. Першим настоятелем став о. Людвік Камілевський, який на святковій Євхаристії виголосив проповідь.

31-IMG 1861

32-IMG 1865

Святкова Євхаристія, яку очолив Ординарій єпископ Віталій Скомаровський, стала подякою за дар збереженої віри, за ці 25 років, які катедра відкриває свої двері для вірян, за тих пастирів і богопосвячених осіб, які віддавали і віддають свої сили для духовного відродження Волині.

47-IMG 1919

Особливо зворушливою була присутність братів з інших Церков, з якими римо-католиків єднають теплі братерські відносини: єпископа Йосафата Говери та о. Романа Бегея (УГКЦ), владики Матвія (УПЦКП). Прибув також о. Анджей Пузон, настоятель парафії в Хрубєшові (Польща), яка є «сестринською» парафією катедри. На урочистість також прибули: Постулаторка беатифікаційного процесу Слуги Божого єпископа Шельонжка с. Хіацинта Августинович, Генеральна настоятелька сестер бенедиктинок місіонерок с. Мартина Висоцька, делегатка в Україні - с. Хіацинта Князєва. І, звичайно ж, сестри терезіанки, серцем згромадження яких є луцька катедра.   

Відродження католицької Церкви на Волині стало можливим також і завдяки допомозі польських товариств. На урочисту Євхаристію прибули Кшиштоф Савіцький (представник польського консульства) та Кшиштоф Кшивінський (голова товариства "Kresy - pamięć i przyszłość").

48-IMG 1982

У проповіді о. Людвік Камілевський, перший настоятель луцької катедри, пригадав служіння тих священиків, які плекали віру на Волині, кожного дня «в їх очі заглядала смерть». Священики, які працювали на Волині, в Україні, Білорусії, Казахстані були священиками-мучениками, вірними синами Церкви. За такими священиками йшли люди. І це було сильне свідчення. Варто пригадати хоча б «апостола Казахстану» о. Буковінського, який певний час працював у Луцьку.

54-IMG 2016

57-IMG 2039

Черговим зворушливим моментом стала подяка всім тим, хто протягом цих років служив і служить у катедрі. Подяка була символічною: хліб, серце із зображенням катедри, книга «Завдяки їм» - збірка матеріалів авторства Анатолія Оліха про духовенство і мирян, яким завдячуємо збереження віри на Волині.

Після Євхаристії для гостей був невеличкий фуршет і святковий концерт камерного оркестру «Кантабіле». 

Більше фото

62-IMG 2076

63-IMG 2078

67-IMG 2101

70-IMG 2109

 

Цікавим є свідчення про день святкування та загалом про життя Церкви на Волині отця Василя Плахотки – молодого священника: «Для мене особисто дуже зворушливими були слова о. Людвіка про наших славних попередників. Я мав щастя ще як малий міністрант бачити цю просту віру старших людей, які переживши часи червоної чуми зберегли почуття сакрум, поваги до священиків і вдячності Богу за все.

55-IMG 2029

У наших храмах не було багато парафіян, але ці маленькі групки творили дійсно живі спільноти. Дякую Богу, що мав можливість формуватися як християнин у цих спільнотках: на розарії, на адораціях, на Хресних дорогах і Гірких жалях, а над усе - на Святих Месах.

Це зерно, яке посіяли священики у ті важкі часи – проросло: маємо місцевих священиків, з Рівного, з Ківерець, семінариста зі Здолбунова, я походжу із Сарн. І дай Боже, щоби ми гідно продовжили цю боротьбу за людські душі. Читаючи і слухаючи про життя священиків, які жили і працювали на рідних мені землях зміцнююсь в дорозі до Неба, Господь вчить бути вдячним, забирає нарікання», - підсумував отець Василь.

Католицький Медіа-Центр, фото - Роман Гуменюк