«Люди втомилися від розколів і поділів. Подекуди вони є більше сміливими і відкритими, ніж ієрархи», - Блаженніший Святослав
  • Нед, 09/06/2013 - 13:15

Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви закликає українських християн наслідувати порозуміння в «глобальному православно-католицькому діалозі». «Ми мусимо перестати тішитися тільки собою, власними інтелектуальними подіями, акціями, ми повинні навчитися тішитися присутністю ближнього», - сказав Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав 7 червня на круглому столі «Україна в православно-католицькому діалогові» за участю кардинала Курта Коха, президента Папської ради сприяння єдності християн та співголови змішаної Міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами, який зараз перебуває з візитом в Україні.

 

Блаженніший Святослав переконаний, що «той, хто вважає себе віруючим християнином, не має права не пам’ятати заповіді Христа, яку Він дав своїм учням на Тайній вечері, кажучи: Отче, щоб усі були одно, як Ти в Мені, а Я в Тобі, щоб вони в Нас були об’єднані, аби світ увірував, що Ти Мене послав».

 

Глава Церкви вважає, що євангелізація може бути успішною тільки тоді, коли між християнами буде «глибока єдність».

 

«Цього року ми разом із православними братами відзначатимемо 1025-річчя Хрещення України-Русі. Якщо заглянемо в духовну містичну пам'ять Київської Церкви, то знайдемо пам'ять про неподілене християнство першого тисячоліття. Тому щоразу, коли говоримо про необхідність єдиної помісної Церкви в Україні, пошуку єдності між нами, Дух Святий промовляє в наших серцях та пригадує і цю заповідь Христа, і цей досвід, який мала Київська Церква. Можливо, інші Церкви, дочірні Церкви київського християнства, які постали вже після великого розколу, не мають цієї церковної пам’яті, що її мають спадкоємці київського християнства… І ми сьогодні повинні подякувати Духові Святому, що Він нам пригадує про той наш спільний глибокий спадок», - сказав Глава УГКЦ.

 

За словами Блаженнішого Святослава,коли він з владиками відвідував Блаженнішого Володимира, Митрополита УПЦ, той сказав, що «простим людям сьогодні важко говорити про екуменізм». «Гадаю, важко саме через те, що єдність як вартість у сучасному постмодерному світі більше не існує. Сьогодні вартістю є толерантність множинності. Часом заперечується навіть сам факт потреби пошуку єдності», - зазначає Предстоятель.

 

Він вважає, що християни України і загалом Східної Європи останні 20 років «чинили гріх проти екуменізму, тому що передали вивчення цього питання дипломатам і політикам». «Це певною міри дискредитувало цю ідею в очах простих вірних. Тому, на мою думку, сьогодні потрібно говорити про екуменізм, як пошук єдності між християнами в Україні. Тема єдності має стати темою, про яку говорять духовні отці зі своїми духовними дітьми, проповідники, парохи до своїх вірних», - переконує Глава і Отець греко-католиків.

 

А кардинал Курт Кох пригадав слова Пап, які стверджували, що альтернативи екуменічному руху немає, оскільки Христос казав, що всі повинні бути єдині. За словами кардинала, християнський екуменізм має бути духовним екуменізмом. «Основою для екуменічного руху є визнання Хрещення як дійсного таїнства поміж усіма Церквами. І тут ми маємо гарну нагоду – святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Це можливість поглибити розуміння хрещального екуменізму. Нова євангелізація і екуменізм мають іти в ногу. Екуменізм мучеництва... Ми бачили цю страшну реальність мучеництва Церкві в Україні. Це, на мою думку, теж може бути одним із найбільших фундаментів для екуменізму», - переконує президент Папської ради.

 

Він навів приклад слова блаженного Івана Павла ІІ, який казав, що після стількох переслідувань християни мусять між собою об’єднатися. «Сьогодні християни теж є найбільше переслідуваними. Сподіваюся, що ми зможемо поглибити екуменізм хрещення, екуменізм євангелізації, екуменізм духовний, екуменізм мучеництва», - сказав кардинал.

 

За словами Блаженнішого Святослава, екуменізм на практичному рівні в Україні завдяки простим вірним, простим християнам уже діє. «Я спілкуюся з багатьма людьми… Можу сказати, що люди втомилися від розколів і поділів. Подекуди вони є більше сміливими і відкритими, ніж ієрархи. І саме через те, що Дух Святий збуджує в мирянах, які становлять 90% Церкви, бажання екуменізму, я налаштований щодо цього оптимістично. Сьогодні всі конфесії в Україні омолоджуються. Приходить нове покоління монашества, духовенства, єпископату і навіть Глав Церков. Усім без винятку Церквам задав ран комуністичний тоталітаризм, а молодь є певною мірою вільна від усіх цих ран. Тому я справді оптимістичний. Але ми повинні по-християнськи відповідати на духовні запити наших вірних», - говорить Глава Церкви.

 

У круглому столі «Україна у православно-католицькому діалогові» також взяли участь: Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, отець Микола Данилевич ,представник УПЦ (МП), Архиєпископ Петро Геркулян (Мальчук), Ординарій Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні.

Департамент інформації УГКЦ