Люксембург: на Синоді про синодальність учасники вимагали революційних змін
  • Срд, 03/08/2022 - 13:07

Синодальний процес в Люксембурзі завершився закликом учасників до Церкви провести революційні зміни. Місцеві «вірні» хочуть гомошлюбів, можливості для мирян жінок і чоловіків вимовляти слова переєстествлення, відміни целібату, допускати мирян до виголошення проповідей та відійти від жорстких догм.

Архиєпископом Люксембурга є кардинал Жан-Клод Холлеріх, генеральний релятор Синоду про синодальність та один із керівників синодального процесу на європейському рівні. В минулому кардинал став відомий як прихильник німецького «Синодального шляху»; у ЗМІ він серед іншого виступав за відхід від принципу целібату, за свячення жінок, благословення гомосексуальних пар та зміну вчення Церкви щодо ЛГБТ.

Сам синодальний процес в Люксембурзі не був популярним серед вірних; у консультаціях взяли участь майже 1% католиків архиєпархії (загалом не повних 5000 осіб). Як інформують ЗМІ, під час консультацій звучав цілий ряд постулатів, відомих з німецького Синодального шляху. З найбільш «оригінальних» постулатів – концепція розвитку ідеї домашньої церкви так, щоб слова переєстествлення під час організованих нею богослужінь виголошувала особа, найстарша за віком.

Варто зазначити, що кардинал Жан-Клод Холлеріх, як генеральний релятор Синоду про синодальність, матиме ключовий вплив на формування фінального документу Синоду Єпископів, що відбудеться восени 2023 року.