Мадагаскар: беатифікація мученика Люсьєна Ботовазоа
  • Суб, 14/04/2018 - 22:05

У неділю 15 квітня 2018 р., у селищі Вогіпено, що в Республіці Мадагаскар, відбудеться беатифікація мученика Люсьєна Ботовазоа – мирянина, батька сім’ї й члена Третього Чину Францисканців. У церемонії беатифікації візьме участь Префект Конгрегації у справах святих кардинал Анджело Амато.

Люсьєн Ботовазоа народився 1908 року у Вогіпено, на східному березі Мадагаскару, куди католицькі місіонери прибули в 1899 році. Батько Люсьєна був одним із перших місцевих охрищених мешканців. Люсьєн був першим з дев’яти дітей у сім’ї, відвідував католицьку школу і 1922 року отримав св. Тайну Хрищення. Того ж дня приступив до Першого Святого Причастя, а рік після того отримав Св. Тайну Миропомазання.

Після чотирьох років навчання (1924-1928) в єзуїтській колегії у Фіянаранзоа, він отримав диплом вчителя. 1930 року одружився з Сузанною Зоазана. В подружньої пари народилося вісім дітей, але з них вижили тільки п’ятеро.

Люсьєн Ботовазоа присвятив своє життя релігійному та шкільному вихованню дітей. Його захоплення богопосвяченим життям привело його до знайомства з Францисканським Чином, до якого він пізніше вступив. Він бажав поширювати знання про святого Франциска з Ассізі серед людей і сам намагався втілювати його харизму в щоденному житті: носив простий одяг, часто постив і молився.

Люсьєна заарештували 30 березня 1947 року під час Національно-визвольного повстання на Мадагаскарі, коли місцеве населення виступило за надання незалежності від Франції.  Люсьєн загинув за віру, оскільки був другом французьких місіонерів. Перед своєю мученицькою смертю, 16 квітня 1947 року, він молився такими словами: «Боже мій, прости моїм братам. Нехай моя кров, пролита на землю, буде на спасіння моєї батьківщини». Йому відрубали голову, а тіло вкинули до ріки.

Розповідаючи про постать цього мученика в інтерв’ю для “Vatican News”, кардинал Анджело Амато зазначив, що Люсьєн був зразковим християнином, який вчив творити добро, жити в мирі з ближніми, творити братню і гостинну спільноту. «На ненависть він відповідав милосердям, – підкреслив кардинал Амато, – на поділ – спільністю, на наклеп і зло – добром. Він був справжнім вчителем доброго життя: вчив бути добрим громадянином, люблячим батьком і ніжним супругом».

Ієрарх підкреслив, що цей молодий батько сім’ї навчає нас по-справжньому жити Євангелієм, що є книгою життя, а не книгою смерті. Люсьєн Ботовазоа був вбитий не за те, що когось образив, чи скривдив ближнього, а тільки за те, що жив як справедлива й вільна людина. «Він залишає нам великий приклад і важливу спадщину, – додав кардинал Амато, – а це прощення ближньому, прощення навіть ворогам і життя в братній любові й мирі з усіма. В цьому полягає закон Євангелія. І це було законом життя блаженного Люсьєна Ботовазоа».