Макрон хоче вписати право на аборт у конституцію Франції
  • Птн, 08/07/2022 - 17:04

Після рішення Верховного Суду США, що скасувало законність дітовбивства на федеральному рівні, президент Емануель Макрон хоче вписати аборт до конституції Франції. Багато що вказує на те, що йому це вдасться.

Відсутність покарання за процедуру аборту запроваджено у Франції в 1975 році. Від того часу поступово розширювали «право на аборт», і тепер від виняткових ситуацій і «меншого зла» воно стало «правом жінки». У ХХ столітті більшість французів визнавали вбивство ненароджених дітей злом, а аборт – винятковою ситуацією. З часом тривіалізація таких вчинків спричинила, що через пів століття французький президент хоче вписати аборт до «основних прав Європейського Союзу». Також його політики прагнуть поступово вписати аборт до конституції Республіки.

Все вказує на те, що їм це вдасться. Відповідно до останніх опитувань, 81 відсоток французів виступають за включення «права на аборт» до конституції. Враховуючи навіть спосіб маніпуляції такого роду опитуваннями, здається, що суспільство було ідеологічно сильно оброблене, а очорнення пролайф-середовищ, слабкий голос Католицької Церкви, маргіналізація противників абортів та медіа-пропаганда зробили своє.

Під час подібного опитування у 2020 році на міжнародному рівні, 66% французів вважали, що жінка повинна мати «право на вільний аборт». Тоді це був найвищий показник після Швеції (76%) і Великобританії (67%). У США таку позицію виловило 35%.