Мандрівна статуя Фатімської Богородиці вирушить в Україну
  • Втр, 15/03/2022 - 13:50
На прохання Владики Ігоря Возняка, Архиєпископа-митрополита Львівського УГКЦ, одна з мандрівних статуй Фатімської Матері Божої вирушить у паломництво до України

Припинення війни, мир і Божа любов – з таким посланням з Фатімського санктуарію в Португалії вирушить в Україну одна із мандрівених статуй Пресвятої Богородиці. З проханням про паломництво статуї Фатімської Богородиці до України звернувся Владика Ігор Возняк, Архиєпископ-митрополит Львівський УГКЦ.

О. Карлос Кабесіняс, ректор сактуарію Пресвятої Богородиці у Фатімі, під час Святої Меси в наміренні припинення війни в Україні наголосив, що в Небесної Матері знаходимо притулок і утішення в хвилинах труднощів. Тому благаємо Пресвяту Богородицю про мир в Україні». Він зазначив, що молитва за мир – це місія санктуарію у Фатімі, місці об’явлень Пресвятої Богородиці, і звідси щоденно линуть молитви за припинення війни в Україні та навернення Росії.

Мандрівна статуя Фатімської Богородиці вирушить з Лісабона до Кракова, а звідти її шлях простягнеться до Львова.

Фатімський санктуарій допомагає Україні

Крім щоденної молитви санктуарій Пресвятої Богородиці у Фатімі надає Україні також і конкретну допомогу – фінасову через португальський відділ організації Caritas, а у співпроаці з місцевою владою дбає про притулок для кількох десятків біженців з України, переважно жінок і дітей, а також активно співпрацює в інтергації біженців та допомагає в пошуках роботи, влаштуванні дітей у школи та оформленні необхідних документів.

Історія мандрівних статуй Фатімської Богородиці

До України вирушить 13-та копія статуї Фатімської Богородиці, що вшановується вшановується в каплиці, спорудженій на місці об’явлень Пресвятої Богоматері у Фатімі. Її вирізьбив 1920 року скульптор Жозе Феррейра Тедінь вказівками Лусії, однієї з трьох дітей, яким об’являлась Пресвята Богородиця.

Під час найбільших урочистостей цю статую увінчує дорогоцінна золота корона, в центрі якої вмонтована куля, яка пронизала тіло Папи Івана Павла ІІ під час замаху, що стався 13 травня 1981 року на площі Святого Петра у Ватикані. Святий Іван Павло ІІ подарував цю кулю на знак вдячності Пресвятій Богородиці за порятунок його життя.

Окрему історію мають мандрівні статуї Фатімської Богородиці. 1945 року, незабаром після закінчення Другої світової війни, один парох у західному Берліні запропонував, щоб статуя Фатімської Матері Божої відвідала всі європейські столиці та єпископати Європи аж до кордону з Росією. Статуя також була виготовлена за вказівками сестри Лусії й від того часу вона побувала в 64 країнах світу, в деяких навіть декілька разів, несучи послання миру й Божої любові. Згодом, щоб задовольнити численні прохання з усього світу, виготовлено й посвячено ще декілька копій першої мандрівної статуї. Всіх разом їх налічується 13. У 2000 році було прийнято рішення залишити першу мандрівну статую у Фатімському санктуарії, який вона залишає у виняткових випадках, як наприклад, Всесвітні дні молоді.

Кардинал Мануел Клементе, Патріарх Лісабона

Кардинал Мануел Клементе, Патріарх Лісабона

Католицька Церква в Португалії – для України

Кардинал Мануел Клементе до Нашіменто, Патріарх Лісабона, в інтерв’ю для прес-агентства Lusi підкреслив роль португальської католицької Церкви в опіці біженцями, які рятуються від жахіть війни, спричиненої збройним вторгненням Росії. Він наголосив, що треба зробити все можливе, щоб зупинити війну, щоб український народ в сврободі та мирі міг жити на своїй землі.

Церква в Португалії причиняється також до створення ресурсного центру для задоволення потреб біженців з України та до інших ініціатив.

До подальших молитов за мир на Україні закликав португальців кардинал Антоніо Марто, вислужений єпископ Лейрії-Фатіми. Він запевнив, що хоч у Португалії завершився тиждень молитов за Україну, але молитви в цьому наміренні тривають і надалі. Народ Португалії солідарний з народом України, що зазнає несправедливого винищення.