«Марш за життя» в Японії проти ментальності смерті
  • Чтв, 02/08/2018 - 10:00

Архиєпископ Токіо розповідає про значення нещодавнього «Маршу за життя» в столиці країни, в якій переривання вагітності вважається загальноприйнятим явищем і де життя є цінним тільки тоді, коли воно «корисне».

Корисна ініціатива, спрямоване на те, щоб привернути увагу людей до важливої теми захисту людського життя. Такий відгук Архиєпископ Токіо Тарчізіо Ісао Яма Кікучі залишив про п’ятий з черги «Марш за життя», що відбувся в японській столиці 16 липня 2018 року. «Всім своїм серцем, – сказав він у інтерв’ю для інформагентства “AsiaNews”– я надіюся, що кожне без винятку людське життя буде захищене від його початку до кінця».

Ініціатором першого «Маршу за життя» в Японії 2014 року став католицький активіст Масаакі Ікеда. В цьогорічному марші взяли участь понад 300 осіб.

Лідер за кількістю переривань вагітності

«Ініціативи за життя, – пояснив ієрарх, – не відбуваються в Японії часто». Ця азіатська країна, у дійсності, займає одне перших місць у світі за кількістю переривання вагітності, що було легалізоване в Японії 1948 року. Припускається, що у період від 1949 до 2015 років було зроблено 38 мільйонів абортів.

Архиєпископ зазначив, що громадська думка стосовно цієї теми не дуже змінилася, незважаючи на те, що країна переживає глибоку демографічну кризу: «Аборт вважається тут загальноприйнятим, немов нормальна частина життя. Але, одночасно, дуже багато людей, особливо жінки, страждають через закиди сумління. Страждає як їхнє тіло, так і душа». Згідно з дослідженням 2015 року, яке вивчало цю проблему в Японії, одна жінка з шести у віці від 16 до 49 років, принаймні один раз в життя зробила аборт. Одночасно, 59 відсотків опитуваних шкодували про скоєний вчинок.

Загроза євгеністичної ментальності

В Японії досить поширені ідеї євгеніки – теорії, спрямованої на покращення генетичної якості певної групи людей, яка стала основою для ідеології вищості раси в нацистській Німеччині. В цьому контексті архиєпископ Ісао Яма Кікучі пригадав про трагічну подію минулого року, що мала місце в будинку для осіб з інвалідністю, де колишній 26-річний співпрацівник вбив 19 людей.

«Молодий вбивця заявив тоді, що особи з інвалідністю – це непотрібні люди і не мають права жити», – розповів ієрарх. –Але ще жахливішим є те, що достатньо велика кількість людей в інтернеті висловила свою згоду зі сказаним вбивцею. Ці події чітко вказують на те, що велика кількість осіб в Японії вважає, що цінність людського життя можна вимірювати відповідно до того, наскільки воно продуктивне».

Самотній, але рішучий голос Церкви

Католицька Церква в Азії залишається часто самотнім голосом, що виступає за цілісний розвиток людей, за бачення, що не відповідає логіці користі і продуктивності. «Для нас, – наголосив на завершення Архиєпископ Токіо, – діяльність, спрямована на сприяння мирові, розвиткові людини і надання допомоги найбільше потребуючим, не пов’язана з політичними інтересами, як дехто вважає. Ці ініціативи походять з нашого бажання поширювати культуру життя і всестороннього людського розвитку».