Майбутні кардинали: Найвища гідність – це служіння
  • Срд, 04/09/2019 - 12:09

Деякі з 13 новопроголошених кардиналів в інтерв’ю для Vatican News діляться своїми думками про отримання кардинальської відзнаки.

Під час молитви «Ангел Господній» у неділю, 1 вересня 2019 р., Папа Франциск назвав імена 13 майбутніх кардиналів. Для кожного з них це призначення було несподіванкою. Дехто дізнався про це через привітання, які надходили від інших. Журналісти Vatican News спілкувалися з деякими з них.  

Перший кардинал Марокко

Архиєпископ Рабата Крістобаль Лопес Ромеро, що стане першим кардиналом Марокко, зазначив, що для пересічних мешканців його країни, більшість з яких є мусульманами, це призначення не має великого значення, але влада Марокко, очевидно, сприйматиме це як жест визнання й подяки з боку Святішого Отця за добре підготовлений місцевим урядом Апостольський візит у березні цього року, за зусилля, спрямовані на міжрелігійний діалог та допомогу мігрантам.

З реколектанта в кардинали

Архиєпископ Жозе Толентіно Каласа де Мендонса, Архівіст і Бібліотекар Святої Римської Церкви зазначив, що звістку про надання йому кардинальської відзнаки він прийняв з глибоким почуттям покори й готовності служити Церкві, Святому Престолові та співпрацювати з Наступником святого Петра. Наша колега Бенедетта Капеллі нагадала майбутньому кардиналові, що в 2018 році Папа Франциск запросив його провести реколекції для Римської Курії, побажавши, щоб критерієм його проповідей була свобода й вірність самому собі. Журналістка запитала архиєпископа, чи кардинальський червоний одяг може бути для нього знаком свободи. «Для християнина свобода – це безумовна цінність», – відповів він, зазначаючи, що досвід Євангелія, віри та наслідування Христа – це вияв свободи, насамперед, стосовно себе самих, аби бути здатними любити й служити іншим.

Найбільша честь – це служити іншим

«Тепер, коли мене призначили кардиналом, я не почуваюся вищим», – промовив до вірних під час Святої Меси ґватемальський єпископ Альваро Леонель Рамассіні Імері. «Ви мені даєте достатньо для того, щоб жити, ви – моє багатство, мої брати і сестри», – наголосив він, додаючи, що цим жестом Папа Франциск намагається показати, що в Церкві не потрібно шукати почестей, а найбільша честь полягає в тому, аби служити іншим.

Шлях діалогу

Серед майбутніх кардиналів – Голова Папської Ради в справах міжрелігійного діалогу єпископ Міґель Анхель Аюсо Ґіхот, який висловів вдячність Святішому Отцеві за те, що, ведучи далі справу своїх попередників, провадить Церкву шляхом міжрелігійного й міжкультурного діалогу. За словами єпископа Ґіхота, Папа Франциск бажає, щоб звіщення Церкви дійшло до серця людства, аби воно жило в дусі Документу про братерство, підписаного в Абу-Дабі. Він висловив сподівання, що разом з Вселенським Архиєреєм він зможе сприяти зціленню ран людства.

Євангеліє служіння й миру

Архиєпископ Болоньї (Італія) Маттео Дзуппі дізнався про надання йому кардинальської відзнаки під час паломництва до Люрду, яке здійснював з понад 800 вірними зі своєї дієцезії. Коментуючи цю новину, він пригадав уривок з літургійного читання тієї неділі, коли Папа повідомив про нових кардиналів: «Хто хоче бути першим, нехай буде слугою всіх». Архиєпископ Дзуппі протягом багатьох років співпрацював із Спільнотою святого Егідія. В 1990 році разом із засновником цієї спільноти Андреа Ріккарді він був посередником у перемовинах під час громадянської війни в Мозамбіку. Ці переговори привели до підписання мирного договору в 1992 році.