Мечеть в Єгипті перетворили на "камеру тортур" для християн
  • Срд, 27/03/2013 - 19:06

Акти насильства щодо християн-коптів в Єгипті почастішали після того, як скинули президента Хосні Мубарака, котрий намагався не допускати проявів релігійного екстремізму.

Правляча партія Єгипту "Брати-мусульмани", якій регулярно доводиться придушувати протести невдоволених її політикою, схоже, вирішила вдатися до більш радикальних методів з нейтралізації противників режиму. Опозиційно налаштовані християни звинуватили владу в тортурах, які вона нібито влаштувала в спеціально захопленій для цих цілей мечеті, пише MidEast Christian News.

Від представників мечеті Білял ібн Рабах в передмісті Каїра Мокаттам надійшла заява в поліцію, в якій стверджується, що під час вечірньої молитви в п'ятницю невідомі силовики увірвалися в мечеть і, вигнавши звідти всіх парафіян, "взяли її під контроль". "Ми засуджуємо будь-які способи залучення релігійних установ в політику, тим більше із застосуванням насильства", – наводить текст заяви Al Ahram. Керівництво мечеті також вибачилося перед парафіянами за те, що "не змогло зберегти спокій".

Свідки "захоплення" мечеті стверджували, що багато  парафіян побили. А один з активістів, копт Амір Айяд, стверджує, що мали місце навіть тортури. Амір в той день знаходився в Мокаттамі й раптово пропав, розповів його брат Еззат. Про нього стало відомо лише наступного дня – Еззату подзвонили і сказали, що його брата знайшли на дорозі й він знаходиться при смерті. Як розповів потерпілий, його в той день доставили в мечеть і катували протягом декількох годин. "Коли мене схопили і привезли в мечеть, я там був не один. Там катували безліч демонстрантів-коптів", – розповів Амір, у якого діагностували перелом черепа і руки й численні забої.

Копт вважає, що міг піддатися насильству за свою активістську діяльність. Він не раз критикував політику братів-мусульман і виступав проти утисків коптів в Лівії. У нього немає  сумнівів, що за захопленням мечеті стоять "Брати-мусульмани", пише Egypt Daily News. "Ті, хто їх катував, говорили, що хто проти них, той проти країни", – передав слова Айяда представник Ліберальної партії вільних єгиптян Шехаб Вагіх.

Єгипетські копти є найбільш значною християнською громадою Близького Сходу. За різними даними, вони складають від 6% до 10% з 90 мільйонів єгиптян, що проживають як на території Єгипту, так і за його межами. Тільки в Каїрі налічується 163 коптських церкви.

За матеріалами http://www.sedmitza.ru