Меса в намірі мігрантів. Папа: відповіддю на виклики є солідарність
  • Птн, 06/07/2018 - 16:48

Перед обличчям сучасних викликів, єдиною розсудливою відповіддю є відповідь солідарності та милосердя, яка не проводить надмірних обрахунків, але вимагає чесного розподілення відповідальності. Таку думку Папа Франциск висловив, проповідаючи під час Святої Меси в наміренні мігрантів, яку він відслужив у базиліці Святого Петра у Ватикані в п’ятницю, 6 липня 2018 р., в контексті 5 річниці свого візиту на італійський острів Лампедузу.

При катедральному престолі базиліки разом з Папою співслужили кардинал Джон Рібат з Папуа-Нової Гвінеї, 10 архиєпископів та єпископів, двадцятка священиків, між якими – заступники секретаря Відділу в справах мігрантів і біженців Дикстерії сприяння цілісному людському розвиткові отці Фабіо Баджіо та Майкл Черні. На молитву, під час якої також відбулося поминання загиблих у хвилях Середземного моря, зібралися представники біженців і мігрантів та тих, хто їм допомагає. Прибула також група паломників з Іспанії, яка нещодавно прийняла кілька суден з мігрантами, врятованими в морі.

Постійний заклик до відповідальності

Святіший Отець розпочав проповідь зі слів пророка Амоса, що прозвучали під час Євхаристійного богослуження: «Ви, які були би раді бідного пожерти і вигубити вбогих краю […]. Ось дні надходять, і Я пошлю на землю голод; не голод за хлібом [...], лише за слуханням слова Господнього», – зазначаючи, що ці слова до сьогодні зберігають «пекучу актуальність». І серед величезної кількості жертв панівної «культури відкинення, немов непотребу» не можна не згадати «мігрантів і біженців, які стукають до дверей країн, що втішаються більшим добробутом».

«П’ять років тому, під час мого візиту на Лампедузу, поминаючи жертв корабельних аварій, я надав голос постійному закликові до людської відповідальності: “Де твій брат? Голос його крові взиває до мене”, – каже Бог. Це не є запитання, звернене до інших, це запитання, звернене до мене, до тебе, до кожного з нас. На жаль, відповіді на цей заклик, хоч і були великодушними, не були достатніми, й сьогодні ми зібралися тут, оплакуючи тисячі загиблих», – сказав Папа.

Господь потребує наших очей, рук і серця

У світлі Христових слів, що прозвучали в співі перед читанням Євангелії: «Прийдіть до Мене, всі втомлені та обтяжені, і Я дам вам полегшення», – проповідник зауважив, що Господь обіцяє визволення всім пригнобленим світу, «але потребує нас, щоб ця Його обітниця була дієвою»:

«Він потребує наших очей, щоби бачити потреби братів і сестер. Потребує наших рук, аби їм допомагати. Потребує нашого голосу, щоб викривати прояви несправедливості, скоювані серед, іноді, змовницького, мовчання багатьох. У дійсності, я мав би говорити про різні форми мовчання: про мовчання “здорового глузду”, мовчання наставлення “завжди було так”, мовчання отого “ми”, завжди протиставленого до “ви”. Насамперед, Господь потребує наших сердець, щоби виявляти милосердну Божу любов до найостанніших, відкинених, покинутих, маргіналізованих».

Ні безплідному лицемірству

Переходячи до Євангельського уривка, Папа вказав на те, що в ньому святий Матей розповідає про «найважливіший день свого життя», про той, коли Господь його покликав. Євангелист добре запам’ятав, як Ісус скартав фарисеїв, схильних до підступного нарікання: «Ідіть же й навчіться, що то значить: “хочу милосердя, а не жертви”».

За словами Святішого Отця, мова йде про «пряме обвинувачення безплідного лицемірства» тих, які не хочуть «забруднити руки», як священик чи левіт з притчі про милосердного самарянина. І ця спокуса «існує також і в наші дні», виливаючись у закритість перед тими, які як і ми, «мають право на безпеку та гідні умови життя».

Єдина правильна відповідь

«Перед обличчям сьогоднішніх викликів, пов’язаних з міграцією, єдиною розсудливою відповіддю є відповідь солідарності та милосердя, та відповідь, яка не проводить надмірних обрахунків, але вимагає справедливого розподілення відповідальності, чесності та щирого оцінювання альтернатив і далекоглядного підходу», – сказав Глава Католицької Церкви, додаючи:

«Справедлива політика – це та, яка стає на служіння людській особі, всім зацікавленим людям; яка передбачає вирішення, придатні для гарантування безпеки, пошани прав і гідності всіх, яка вміє дивитися на добро своєї країни, враховуючи добро інших, завжди у взаємопов’язанні. Саме такого світу очікує молодь».

Заклик до інтеграції та шанувати закони

Далі Святіший Отець, промовляючи по-іспанськи, звернувся до вірних, що прибули з Іспанії. Він зауважив, що хотів вшанувати 5-ту річницю свого візиту на Лампедузу разом представниками рятувальників та врятованих у Середземному морі. Тим першим Папа подякував за те, що вони «втілюють в сьогоденні притчу про Милосердного Самарянина», який зупинився, щоб порятувати бідолаху, «не запитуючи ким він був, звідки походив, про мету подорожі чи про документи».

А промовляючи до врятованих, Наступник Святого Петра ще раз підкреслив свою солідарність та підтримку. «Прошу, – сказав він, – щоб ви і надалі були свідками надії у світі, який дедалі більше стурбований своєю теперішністю, не маючи надто серйозного бачення майбутнього, неохочий до взаємоподілу, щоб, шануючи культуру та закони країни, яка вас приймає, ви спільно розробляли шляхи інтеграції».

Кінцева молитва

«Прошу Святого Духа, – підсумував Папа, – просвітити наші уми та запалити наші серця, щоб ми перемогли всі побоювання та тривоги й перетворювалися в слухняні засоби милосердної любові Небесного Отця, готові віддавати своє життя за братів і сестер, як це зробив Господь Ісус Христос за кожного з нас».