«Ми маємо шостий рік війни і гуманітарна ситуація не покращилася», – президент Карітасу України Андрій Васькович до Синоду УГКЦ
  • Пон, 09/09/2019 - 09:53

Ми почали проєкти, які б стимулювали людей до соціального служіння на основі парафій. Хочемо навчити людей організуватися, аби допомагати іншим людям. І це не є питання великих коштів, це є питання великої волі, бажання допомогти іншим.

Про це сказав президент МБФ Карітас Україна пан Андрій Васькович у своїй доповіді на Синоді Єпископів УГКЦ в Римі.

«І це, на нашу думку, є велике завдання Карітасу і Церкви створити такі структури у парафіях, щоб вони допомагали іншим. Це, власне, відповідає стратегії служіння Синоду УГКЦ», – додав пан Васькович.

Він також розповів, що потреба в допомозі людям в Україні через війну на Сході України тільки зростає. «Ми маємо шостий рік війни і гуманітарна ситуація не покращилася. На піку ми мали 500-600 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні їх зареєстровано близько одного мільйона трьох тисяч. Багато людей змушені через соціально-економічну ситуацію повертатися в місця небезпеки на окуповані території чи в буферну зону, звідки вони втікали», – сказав президент Карітасу.

За його словами, буферна зона має протяжність 427 кілометрів, вздовж якої в 15-кілометровій зоні з кожного боку живе близько 600 тисяч людей, зокрема дітей і літніх людей. 

«І ми чи не щодня чуємо, що люди продовжують гинути, і не тільки від обстрілів, а й від мін. Ця буферна зона є друга у світі найбільш замінована зона. Це означає, що люди там навіть не можуть обробляти свої поля», – відзначив він.

Також, за його словами, ми маємо сьогодні загальну напружену ситуацію в Україні. Люди часто не можуть знайти відповідно оплачувану роботу. Сьогодні найбільшою загрозою для сім'ї є несправедлива зарплата, адже часто хтось з сім'ї їде на заробітки за кордон, через що сім'ї розпадаються.

«Карітас намагається піднімати сьогодні соціальні питання. Намагається також у політичній дискусії пропонувати таку систему, яка базується на дуже правильних принципах католицького соціального вчення. На принципах солідарності, субсидіарності загального добра і персоналізму. Це принципи, за якими можна побудувати здорову суспільну систему, яка дбає про людину і ставить її в центр уваги», – розповів пан Васькович.

Карітас України працює сьогодні зокрема в буферній зоні, у тих п'ятьох областях України, де є найбільші потреби, пов'язані з наслідками війни. Ми надаємо різні види допомоги. Опікуємося літніми людьми. У буферній зоні у нас є цікавий проєкт "Cash For Work". Ми платимо людям, щоб вони опікувалися літніми людьми, які не мають опіки. Ми навчаємо їх прийомів домашньої опіки, допомагати сусідам і за це отримувати зарплату. Таким чином ми допомагаємо двом категоріям людей – які не мають опіки і які не мають роботи», – поділився президент благодійної організації.

За його словами, Карітас також допомагає забезпечувати людей питною водою в буферній зоні та в приконтактній лінії, оскільки знищено інфраструктуру і люди не мають питної води.

«Також займаємося дітьми, які, можливо, сьогодні страждають найбільше. Це дуже важливо, адже це діти, які у Європі у ХХІ столітті виростають з досвідом війни… Коли почалася ця війна, я сказав нашим співробітникам: ця війна змінює потреби нашої роботи і напрям нашої роботи. Проблеми, пов'язані з війною будуть відбиватися десятиліттями. Молоді хлопці, які сьогодні втрачають руки, ноги на війні, будуть потребувати допомоги, супроводу все своє життя», – сказав він.

Але є ще інша проблема, наголосив пан Васькович, яка стосується цілої України, – питання літніх людей, які все менше отримують допомогу від держави, суспільства і дуже часто залишені сам на сам зі своїми потребами. Тому ми почали проєкти, які би стимулювали людей до соціального служіння на основі парафій УГКЦ.