Ми покликані стати «живим камінням» оновленого Христового храму в Європі. Блаженніший Святослав до членів РЄКЄ
  • Суб, 05/10/2013 - 14:59

Остаточним кінцем історії людства є не катастрофа, а Бог, наш Спаситель Ісус Христос, ім’я Якого ми, християни, носимо викарбуваним у собі самих. На це звернув увагу Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, проповідуючи під час Божественної Літургії у візантійському обряді, яку він очолив у суботу, 5 жовтня 2013 р., у храмі святого Жана де Мата (Ордену Трінітаріїв) у столиці Словаччини місті Братиславі. Богослуження відбулося в рамках праці чергового засідання Ради Єпископських Конференцій Європи.

Згадане словацьке місто було обране, як місце щорічної зустрічі провідників європейських єпископатів, невипадково. Вони прибули сюди на запрошення місцевого єпископа, щоб вшанувати 1150-річчя євангелізаційної місії святих Кирила і Методія на цих землях. Тема зустрічі, що триває від 3 до 6 жовтня, наступна: «Бог і держава. Європа між світськістю та лаїцизмом». У центрі уваги провідників європейських єпископатів є сучасні тенденції усунення будь-якого впливу релігії із суспільного життя, так званий «лаїцизм», у протиставленні «здоровій світськості», яка, зберігаючи принцип відділення релігійних інституцій та держави, одночасно, не боїться Бога, присутності релігій у публічній сфері.

Протягом чотирьох днів Президенти Єпископських Конференцій, Глави Синодів, як також єпископи, що очолюють автономні дієцезії та єпархії, разом із запрошеними гостями, дискутують про те, якими чином релігія та Бог є визнаними, шанованими та присутніми у конституціях, юридичній системі та суспільному житті країн Європейського континенту. Церква, як читаємо у поясненні до обраної теми, завжди бажає добра людській особі, прагне цілісного розвитку як для неї, так і для суспільства, в якому вона живе. Одночасно, держава чи суспільство, що не вміють відкриватися на Абсолют, приречені провалитися у прірву практичного індивідуалізму, в якому забаганки кожного стають нормою, також і за рахунок інтересів інших людей чи спільноти. Крім того, кожна людина носить у собі прагнення Абсолюту. Таким чином, релігія та Бог не є перешкодою для суспільства, навпаки, вони можуть допомогти йому осягати добро кожного та громади.

Провідники Церкви в Європі також призадумуються над іншими суспільними та духовними викликами на континенті, зокрема, над питаннями євангелізації, релігійної свободи, діяльності Європейського Союзу та Ради Європи. Робочі засідання чергуються із зустрічами з місцевими політиками та місцевою релігійно-суспільною дійсністю, як також із молитовними заходами. Одним з таких і була Свята Літургія у візантійському обряді.

Звертаючись під час проповіді до присутніх, Блаженніший Святослав зазначив, що для нього є особливою честю відслужити цю літургію святого Івана Золотоустого, «ту саму, яку святі Кирило і Методій принесли на ці землі».

Коментуючи євангельський уривок, в якому Христос говорить про останні часи, які стануться наприкінці світу, проповідник зазначив, що це знаки космологічного та соціального значення, які пов’язані з проповідуванням Божого слова та з умінням розпізнавати «знаки часу». «Для нас, пастирів Церков у різних країнах європейського континенту, що роздумуємо над світськістю та лаїцизмом у Європі, Господь сьогодні посилає Своє втішаюче слово: Глядіть же, не тривожтесь, бо треба, щоб це все сталося, але це не кінець ще. Остаточним завершенням людської історії є не катастрофа, а Він, Особа нашого Спасителя Ісуса Христа, ім’я Якого носимо відбитим у собі самих: ми – християни, ми – Христові», – зазначив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ вказав на те, що сьогодні в Україні, напередодні Вільнюського Саміту Україна-ЄС, християни різних конфесій, визнавці інших релігій, ставлять, серед іншого, запитання: «А чи в Європі ще існують європейські цінності? Що станеться з сім’єю, з релігійним життям в Україні?» За словами Блаженнішого Святослава, Господній заклик не боятися стосується і цієї ситуації. Так, теперішня Церква переживає період «болючого руйнування закам’янілої та не автентичної релігійності».

Ми спостерігаємо за руйнуванням «храму» старих форм уявлення про Церкву. Але в сучасному світі, «де народжується нова глобальна культура», в якій із традиційних цінностей, за словами Христа, «не залишиться каменя на камені, що не був би перевернутий», саме до нас, як зауважив Глава УГКЦ, звернені слова святого Петра: «Віддайтеся, мов живе каміння, щоб з нього збудувати духовний дім, на святе священство, щоб приносити духовні жертви, приємні Богові, через Ісуса Христа».

Пригадаємо, що до Ради Єпископських Конференцій Європи належать, зокрема, Глава Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України та Єпарх Мукачівський. У цьогорічному засіданні, крім Блаженнішого Святослава Шевчука, Високопреосвященнішого Мечислава Мокшицьского та Преосвященнішого Мілана Шашіка, бере участь також о. Василь Говера, Апостольський Делегат для греко-католиків в Казахстані та Центральній Азії, представляючи Єпископську Конференцію Казахстану.

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану